Із тюрми - на фронт: чи дозволять засудженим воювати?

У Мін'юсті дали відповідь

Наразі в Україні законодавчо заборонена мобілізація засуджених, але Міністерство юстиції України напрацювало зміни, завдяки яким люди з судимістю зможуть долучитись до оборони країни від російської агресії.

Про це в ефірі  Українського радіо  розповіла заступник міністра юстиції Олена Висоцька.

За її словами, в Україні є чимало громадян із зазначених категорій, які б хотіли приєднатися до оборони країни.

- З початком повномасштабного вторгнення ми отримали від засуджених тисячі звернень про те, що вони бажають приєднатися до лав Збройних сил, до відображення агресії...

 

Після цього була ціла процедура помилування деяких засуджених для того, щоб вони змогли взяти участь у відображенні озброєної агресії, – розповіла заступник голови Мін'юсту.

Висоцька пояснила, що законодавство передбачає обов'язкове зняття із військового обліку засуджених громадян. Отже, Мін'юст пропонує Раді скасувати цю перешкоду.

- Ми напрацювали законодавчі зміни і подали їх до комітету. Вони дуже дискусійні, тому що армія має відволікатися на таку категорію людей, як колишні засуджені чи нинішні засуджені, якщо вони приєднаються.

 

Але ми вважаємо, що це було б справедливо, по-перше. А по-друге, якщо правильно організувати цей процес, це було б дуже корисним для нас, – сказала чиновниця.

Водночас Олена Висоцька нагадала, що Росія вже вирішила у себе питання щодо мобілізації засуджених. Таким чином, влада РФ знайшла додатковий потенціал для призову, незважаючи на те, що в Росії і так значно більше населення. Отже, Україні слід також негайно перейнятися цією проблемою.

Вона також нагадала, що нові правила мобілізації можуть бути прийняті у січні-лютому, проте не факт, що питання із засудженими вирішиться цього разу.

При цьому чиновниця висловила сподівання, що зараз можуть бути прийняті зміни щодо засуджених, які вийшли кілька років тому з в'язниць, або тих, хто був засуджений за окремі злочини.

Вона наголосила, що якщо покарання відбулося, людина на волі, всі мають ставитися до неї як до звичайної.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень