Oдна з українських церков остаточно перенесла святкування Різдва. Що буде з Великоднем?

Та іншими святами

З 1 вересня 2023 року Українська Греко-Католицька Церква в Україні переходить на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії.

Про це заявив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, повідомляючи рішення Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні щодо календарної реформи, - йдеться на офіційному сайті УГКЦ.

Взявши до уваги численні прохання вірян та провівши попередні консультації із духовенством та монашеством нашої Церкви про назрілу потребу реформи Літургійного календаря УГКЦ в Україні, а також зважаючи на душпастирські рації: УГКЦ в Україні перейти з 1 вересня за новим стилем (початок Індикту) 2023 року Божого на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії.

Відповідно до цього рішення, вже з 1 вересня цього року всі нерухомі свята УГКЦ в Україні святкуватиме за новим стилем:

  • Різдво Христове — 25 грудня,
  • Богоявлення — 6 січня,
  • Благовіщення Пресвятої Богородиці — 25 березня,
  • Покрова Пресвятої Богородиці — 1 жовтня,
  • Святого Миколая — 6 грудня.

Як пояснив Блаженніший Святослав:

Я б підкреслив: це не тільки Різдво. Під час дискусій і приготування до нашого Синоду ми не говорили про Різдво, але про всі свята, які належать до нерухомого циклу свят. Бо це абсолютно проти будь-яких літургійних правил змінювати дату святкування лише одного свята. Не можна змінювати дату Різдва, переносячи на 25 грудня, а всі інші свята залишати за старим стилем.

Перехід на новий стиль відбудеться саме 1 вересня, адже у цей день розпочинається новий літургійний рік.

Чи буде перехідний період?

Парафії, які ще не готові до такого кроку, матимуть можливість з дозволу свого єпископа до вересня 2025 року святкувати нерухомі свята за старим стилем (Різдво Христове — 7 січня, Богоявлення — 19 січня, Благовіщення — 7 квітня тощо).

Пасху і всі пов’язані з нею свята УГКЦ в Україні святкуватиме за старим стилем, як раніше.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень