Хвіст динозавра у бурштині: чи справді його знайшли на Рівненщині

Про те, що на ринку у державі М'янма китайський палеонтолог Чинг Лід придбав унікальний шматок бурштину, який викопали в урочищі Гальбин біля смт Клесів Сарненського району, повідомив депутат Сарненської районної ради, мешканець смт Степань Богдан Лазарчук

Ось так буцімто виглядав шматок бурштину з хвостом динозавра ( тут і надалі всі фото з сайту "Офигенно")

Богдан Лазарчук у соцмережі Фейсбук поширив повідомлення сайту "Офигенно", на якому говориться, що китайський палеонтолог Чинг Лід придбав бурштин з хвостом динозавра всередині. Цій знахідці, за інформацією видання, 99 мільйонів років, і хвіст буцімто належав молодому целурозавру, який розміром був завбільшки з сучасного горобця. Далі говориться, що подібну муміфіковану частину скелету динозавра у світі знайшли вперше, і що вона доводить, що у динозаврів було на тілі пір'я.

Втім, інтерес до повідомлення не був би таким великим, якби Богдан Лазарчук не прокоментував його так:

 Богдан Лазарчук З інсайдерських джерел стало відомо, що цей камінь був проданий у Клесові за 500000 зелених, а знайдений в Гальбино.

Ми звернулися до Богдана Лазарчука за коментарем. Але він відмовився назвати своє джерело інформації. Сказав:

Може, ця інформація й не відповідає дійсності.  

Китайські вчені демоонструють унікальну знахідку

Ми попросили прокоментувати це науковців.

Старший науковий співробітник Рівненського музею бурштину Світлана Гривюк відреагувала так:

Повідомлення дуже здивувало мене, як, мабуть, і інших моїх колег, тому що всі знайдені у природі інклюзії – фрагменти, які містять будь-які включення -  то це у бурштині були сухопутні раки, метелики, жаби. А хвости динозаврів – це якесь диво або, можливо, новорічний жарт. Хоча все в житті можливо і все в історії можливо. Але для мене це якесь, справді, диво. Чи могли динозаври мешкати на території Сарненського району? Це треба до істориків звертатись. Якщо інформація про знайдений у нас хвіст динозавра у бурштині підтвердиться, це буде дивовижне явище ХХІ сторіччя.

А ось що нам розповіла завідувач відділом природи Рівненського обласного краєзнавчого музею Ольга Сауш:

Я вважаю, що це треба досліджувати серйозно. Тому що, по-перше, ми знаємо, що динозаври жили в зовсім інший період розвитку життя на землі. Це був юрський період ( 201-145 мільйонів років тому- Ред.). І вони панували і в повітрі, і на суші, і у водному середовищі. Це різні абсолютно види: від маленьких до найбільших динозаврів-диплодоків. А бурштин, який має відношення до Рівненщини, - це вже наша кайнозойська ера. І вік його приблизно 40 мільйонів років. Тобто він ніяк не може бути пов'язаний з життям динозаврів юрського періоду.

За словами Ольги Сауш, дуже серйозно дослідженням бурштину займаються вчені Варшавського музею землі і група науковців у Лодзі. За їхніми дослідженнями, дослідженнями російських вчених, а також рівненських дослідників-палеонтологів, можна вважати, що найбільш цікавою у світі знахідкою у бурштині був хвіст ящірки. Його знайшли у Польщі. А переважно трапляється бурштин з комахами і фрагментами дерев - секвой, які росли 40 мільйонів років тому.

Так приблизно виглядали целурозаври

На запитання, чи могли бути динозаври на Сарненщині, Ольга Сауш відповідає так:

Мені здається, що це дуже притягнуто за вуха. Тобто, скоріше, гіпотези, ніж реалії. Щось один сказав, другий передав, третій передав. Це треба все-таки, щоб фахівці-палеонтологи і геологи точно визначили вік бурштину і які саме групи тварин водилися в той самий період на території Рівненської області. Адже знахідок решток динозаврів взагалі у нас немає. Тому що в нас у цей період тут було море і якраз росли оці секвої і кедри, але ніяк не водилися динозаври.   

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень