Хто з українців має право подати документи на відмову від мобілізації і що для цього потрібно

Розповідаємо про вимоги військкоматів щодо цього

Громадяни, які не проходили строкову службу, бо мають близьких родичів-інвалідів I чи II групи, після 27 років приписне свідоцтво мають замінити на військовий квиток. Останній треба для того, щоб подати заяву на відмову від мобілізації за сімейними обставинами.

Втім, як зазначають адвокати b2bconsult, законодавство не містить чіткого обов’язку йти до військкомату та отримувати військовий квиток.

При цьому для військкомату у такому разі знадобляться наступні документи:

  • - документи про інвалідність I чи II гр. близького родича, серед яких довідка до акта огляду МСЕК за формою №157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соцдопомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу;
  • - свідоцтво про ваше народження, у якому, наприклад, чітко вказано, що ваша матір-інвалід є саме вашою матір'ю;
  • - копії паспортів;
  • - заява у 2-х примірниках (лист у довільній формі) про те, що чоловік не підлягає мобілізації і просить його не мобілізовувати (один –  для військкомату, другий – для відмітки про те, що у вас взяли лист з документами).

Конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали треба приносити) ніде не зазначені. Однак, може трапитись так, що у військкоматі захочуть побачити саме оригінали.

До листа можна прикласти нотаріально завірені копії документів, наголошують адвокати.

Якщо у військкоматі відмовлятимуться ставити відмітку про отримання від вас листа із документами або ж взагалі відмовлятимуться брати документи, їх можна відправити Укрпоштою рекомендованим листом із описом вкладення.

Подати заяву на звільнення від мобілізації (відстрочку) та документи на підтвердження підстави для відстрочки можна незалежно від того, чи отримали ви вже військовий квиток чи ні.

Джерело: Апостроф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень