Хто насправді несе відповідальність за напад безпритульної собаки?

Перед законом і постраждалим

Про це розповіли у Центрі з надання безоплатної правової допомоги.

Так, відповідно до ст. 180 Цивільного кодексу, тварини є особливим об'єктом цивільних прав, на яких поширюється правовий режим речі. Тобто собака є майном, об'єктом права власності.

Ким вважаються, згідно з законом, безпритульні тварини?

Водночас у ст. 12 Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» визначено, що шкода, заподіяна особі чи майну фізособи, а також шкода, заподіяна майну юридичної особи твариною, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її утримує.

Отже, якщо у собаки є господар, то він і нестиме відповідальність за напад такої тварини на людину (йдеться про адміністративну, цивільну або ж кримінальну відповідальність).

Відповідно до ст. 1 Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» безпритульні тварини – це домашні тварини, що залишилися без догляду людини або утворили напіввільні угруповання, здатні розмножуватися поза контролем людини.

Враховуючи положення ст. 15 цього ж закону, для утримання безпритульних тварин створюються притулки для тварин. Їх можуть  влаштовувати:

  • органи виконавчої влади,
  • органи місцевого самоврядування,
  • підприємства, установи чи організації – незалежно від форм власності,
  • громадські організації,
  • благодійні організації,
  • фізичні особи.

Притулки для тварин діють за рахунок коштів їх власників, а також будь-яких інших не заборонених законом джерел. Згідно з чинним законодавством, місцеві бюджети можуть передбачати кошти на створення притулків для тварин, а ще – на відшкодування їхніх витрат із утримання тварин, незалежно від форм власності.

Типове зграя бродячих собак. До слова, беручи такого пса під опіку можна вбити двох зайців: 1 - такі собаки не примхливі у догляді; 2 - Селекціонери кволих порід матимуть мінус одного клієнта.

Безпритульні та бродячі тварини підлягають вилову, поміщенню на карантин і передачі власнику або у спеціалізований притулок.

 

А от шкода, заподіяна ними, підлягає відшкодуванню.

Відповідно до п. 44 ст. 26 Закону «Про місцеве самоврядування», встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку, торгівлі на ринках, дотримання тиші в громадських місцях, за порушення яких передбачено адмінвідповідальність, належить до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад.

То хто несе відповідальність за напад безпритульного собаки?

Враховуючи положення ст. 30 вищевказаного Закону, організація благоустрою населених пунктів та здійснення контролю за станом благоустрою належить до власних (самоврядних) повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Отже, відповідальність за безпритульних тварин покладається на тергромади, на території яких їх виявили.

Відповідно до ст. 3 Цивільного процесуального кодексу кожна особа має право в порядку, встановленому цивільним процесуальним кодексом звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Особа має право вимагати відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок нападу собаки, якщо:

  • мало місце пошкодження її особистого майна (одяг тощо);
  • якщо особі було завдано каліцтво чи інше ушкодження здоров'я внаслідок нападу собаки (ст. 1167, 1187, 1195 ЦК).

Таким чином, тягар відповідальності за напад на людину безпритульної собаки лягає на відповідну місцеву раду, яка буде відповідачем у разі судового позову.

Як довести факт нападу собаки:

  • звернутися до закладу охорони здоров'я, отримати довідку про факт нападу та наявність тілесних ушкоджень;
  • написати заяву до поліції (або зателефонувати 102 безпосередньо на місці події) з метою належної фіксації факту нападу собаки і наслідки (у вигляді пошкодженого майна, тілесних ушкоджень), а також надання відповідної правової оцінки вказаного діяння;
  • наявність витрат на лікування можна підтвердити відповідними платіжним документами;
  • довести факт нападу собаки можуть в т.ч. і свідки цієї події;
  • заподіяну моральну шкоду також треба доводити.

Відповідно до ст. 23, ст. 1167 ЦК особа має право на відшкодування моральної шкоди, заподіяної у результаті порушення його прав, у т.ч. за наявності душевних страждань, які фізична особа відчуває у зв'язку з пошкодженням його майна та заподіянні шкоди здоров'ю.

Джерело: ligazakon

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень