Хотіли як краще, а вийшло… ТОП-7 помилок, від яких гинуть дерева

Буває, що садівники навіть не підозрюють про якісь проблеми

Чи знайоме вам відчуття, коли ви старанно доглядаєте за деревом: вчасно рихлите землю, підгодовуєте його і поливаєте, а воно чахне на очах. Можливо, винна погана погода або сам по собі саджанець був неякісним... Однак найчастіше дерева страждають через неправильне ставлення.

Виявляється, якщо провести певні маніпуляції невчасно або з порушенням основних вимог, рослини можуть захворіти і загинути. Через які саме помилки це відбувається, інформує Ukr.Media.

Порушення технології посадки

Неправильна посадка саджанця завадить рослині правильно розвиватися, що згодом обов’язково призведе до проблем. Наприклад, якщо заглибити кореневу шийку на невідповідний рівень, кора просто зіпріє. Через це деревце захворіє – кора і гілки поступово стануть сухими, а потім повністю засохнуть.

Розташовуйте кореневу шийку на 4-6 см вище рівня ґрунту.

Також стежте за тим, коли саме садите: у середній смузі дерева можна висаджувати до середини жовтня, а на півдні — до другої половини листопада. Водночас теплолюбні різновиди варто садити навесні, оскільки вони погано переносять першу зимівлю.

Уникайте надмірно густих посадок, оскільки через них відмирають нижні гілки. Оптимальна відстань між деревами — не менше 3 метрів один від одного, а між рядами дотримуйтесь дистанції 5-8 метрів. Також не саджайте рослини близько до будівель, оскільки це порушує фотосинтез.

Глибоке перекопування під стовбуром

Перекопування або розпушування ґрунту дозволяє поліпшити повітрообмін в ґрунті і наситити киснем кореневу систему. До того ж це відмінний спосіб боротьби із бур'янами та шкідниками. Головне — не перестаратися з лопатою і заглиблювати її не більше як на 15 см. В іншому випадку легко пошкодити кореневу систему дерева. Потім в «рани» потрапляють збудники хвороб і грибок. Якщо ви ще й оголили коріння, взимку воно може перемерзнути. Враховуйте і той факт, що від частих перекопувань більше шкоди, ніж користі, оскільки з ґрунту випаровується волога. Намагайтеся обходитися 2-3 перекопуваннями потягом вегетаційного періоду. Легкий ґрунт узагалі можна просто розпушити у пристовбурного кола.

Мульчування деревного стовпа

Мульчування перешкоджає перегріву рослини і втрати вологи у спекотну погоду. Взимку поверхневе покриття ґрунту вберігає коріння від перемерзання. Мульча живить ґрунт і покращує його структуру.

Основу дерева можна посипати тирсою, компостом, деревною стружкою, гравієм, хвоєю, корою або трісками. Однак важливо правильно викласти мульчу, щоб кора під нею не зіпріла, інакше дерево зіпсується всього за один сезон.

Присипка повинна знаходитися подалі від кори. Найкраще прикривати дерева за подобою бублика, тобто посипати мульчу по колу.

Несвоєчасна обробка проти шкідників

Традиційно дерева обробляють в жовтні-листопаді, але деякі садівники вважають за краще обробляти рослини навесні. Добре, коли на деревах ще немає листя, адже препарати діють досить агресивно.

Найкраще обприскувати рослини потрібно теплою водою і в період, коли на них ще є бруньки.

Перетриманий ловчий пояс

Ловчі пояси використовують для того, щоб захистити дерево від шкідників. Найчастіше їх кріплять навесні і влітку – під час пікової активності комах. Така пастка зупиняє шкідників на шляху до просування вгору. Однак залишати засіб на пару місяців не можна – молоді ще несформовані дерева деформуються, оскільки стрічка передавлює стовбур.

Щеплення дерев

Завдяки щепленню можна у найкоротші терміни висадити різні сорти або вибрати відповідний колір. Процедура дозволяє швидше отримати перший урожай та урізноманітнити плодові культури в саду. Будьте обережні, щоб не занести інфекцію під час щеплення.

Невірна обрізка

Обрізка дерев - серйозний процес, а не випадковий підбір «зайвих» гілок. Якщо прибрати гілки невчасно або порушити ж систему, є великий ризик пошкодити рослину.

Обрізка може бути формуючою та санітарною.

 

Перша спрямована на створення привабливого зовнішнього вигляду, а друга допомагає зменшити кількість сухих і хворих гілочок.

Однак пам'ятайте, що обрізка — це стрес для дерева. Проводьте її в спокійний період, тобто восени або з настанням весни.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063 734 106 4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень