Хороший шанс для покупців, або чому в Україні дешевшає житло 

Яка зараз ситуація на ринку нерухомості, і чому популярні квартири падають в ціні 

Багатоквартирний будинок у Берліні

Продовж останніх місяців фахівці відзначають зниження ціни на квартири. Тенденція властива столиці, та іншим великим містам. При цьому на ринку новобудов і досі - дефіцит пропозиції.  

Первинний ринок нерухомості

Загалом первинний ринок нерухомості перебуває у складній ситуації.  Багато забудовників зупинили роботу через відсутність фінансової подушки або частково припинили купівлю та будівництво нових багатоквартирних будинків, інші ж навпаки — попри ризики відновили свою діяльність, у т.ч. на об’єктах, які були припинені на початку війни.

На сьогодні на ринку утворився дефіцит. Передусім серед пропозицій у будинках які перебувають на етапі здачі в експлуатацію.  Або принаймні перебувають на високому рівень готовності. Йдеться про одно та двокімнатні квартири, вони найпопулярніші. 

У столиці середня вартість за метр квартири у новобудові становить від $1200−1300, а ціна залежить від локації, площі квартири, матеріалів тощо. Ціни на житло преміумкласу як мінімум вдвічі вищі. При цьому попит на об’єкти, що вже здані в експлуатацію, значно перевищує попит на об’єкти в процесі будівництва.

Також бракує на ринку квартир у новобудовах, які продаються через   державну програму «Є-Оселя», оскільки більшість людей, які купують за цією програмою — українські військові та їхні родичі.

Вторинний ринок нерухомості 

Це житло має зараз найвищий попит. Більшість українців зараз не мають енергії та ресурсів займатися ремонтами й на це витрачати час. До вторинного ринку українці звикли більше, бо це готове житло.

За останні місяці кількість виставлених на продаж квартир на вторинному ринку у Києві та інших містах зросла на 15−20%, що призвело до зниження ціни до 10% порівняно з початком року. Схожа ситуація й у регіонах, зокрема західних. Продавці почали охоче торгуватися, скидаючи на угоді до 15% від початкової ціни.

Клієнти, які мають достатній бюджет  шукають монолітно-каркасні будинки та розглядають низькі поверхи, а також віддають перевагу індивідуальному газовому опаленню. Мають  попит і будинки з підземними паркінгами.

Збільшилася й пропозиція продажу заміських будинків. Ціни на заміську нерухомість зросли, вони ще не досягли довоєнного рівня.

Джерело: finance.ua

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень