Гроші й не тільки: в НСЗУ назвали, на що найбільше жаліються українці

Йдеться про надання медичних послуг у лікарнях

Найбільше скарг надходить на вимагання у лікарнях грошей. Особливо за послуги, які лікарняним закладам уже оплатила Національної служби здоров’я України.

Наступна за популярністю скарга – відмова у наданні послуги.

Наприклад, якщо у медзакладу є договір з НСЗУ, пацієнту не можуть відмовити в отриманні безплатної для нього допомоги.

 

Але є заклади, які чомусь думають, що це просто написано на папері, а в реальності можна брати з людей гроші за ту послугу, за яку НСЗУ вже сплатила, – каже голова НСЗУ Наталія Гусак.

Крім того, українці нарікають, що нерідко в діагностичних центрах чують, що якщо послугу треба отримати безплатно за направленням, то її можна очікувати ледь не пів року. Проте, якщо є можливість зробити її платно, то хоч зараз можна проходити на діагностику.

Гусак наголошує: пацієнт з інформацією і доказами, що він за щось сплатив, хоча не мав би, має обов'язково звернутися до НСЗУ, щоб фахівці розібралися в ситуації. Через це НСЗУ є учасником багатьох судових процесів.

Часто вони стосуються медзакладів після проведеного нами моніторингу. Йдеться про неналежне виконання договірних зобов'язань. НСЗУ виступає третьою стороною між правоохоронними органами та закладами охорони здоров'я, – пояснює Наталія Гусак.

Пацієнти не мають оплачувати послуги, за які лікарні вже отримали гроші від Національної служби здоров'я України. Це – корупція.

Практично кожна друга інформація, яка виходить від Департаменту охорони здоров'я на загал сьогодні, стосується прав пацієнта на безоплатні медичні послуги, гарантовані державою.

 

Ми наразі робимо все можливе, щоб через засоби масової інформації, офіційні ресурси Департаменту та КМДА, соцмережі донести цю інформацію.

 

Людина не повинна платити за те, за що лікарні вже отримали гроші від НСЗУ. Це – справді корупція,  злочин, – розповіла керівниця Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації Валентина Гінзбург.

Зараз кожний медичний заклад є комунальним підприємством, окремою юридичною особою. І за все, що в ньому відбувається, персонально відповідає керівник.

Джерело: Главком

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень