Гра на нервах і почуттях: українців втягують у проблеми, просячи «забирати собі» дітей-сиріт (ФОТО)

Під час війни усиновлення неможливе, наголошують в МВС України

Під час війни усиновлення неможливе ані за звичною, ані за пришвидшеною процедурою. Не можуть усиновити крихіток, що залишились без батьків, й іноземці. На цьому наголошує заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

Цієї теми вона торкнулася через масу фейків, які зараз «гуляють» соцмережами. До прикладу, днями там почали активно поширювати інформацію із закликом усиновити 45 маленьких дітей із регіонів, де ведуться активні бойові дії, батьків яких начебто вбили.

Павліченко наголошує, що українці живуть у складний час, але всиновлювати малечу наразі НЕМОЖЛИВО з точки зору чинного законодавства.

– Ми намагаємося допомогти іншим людям, чим можемо, і в цьому наша сила, велич нашого народу. Ми співчуваємо та підтримуємо одне одного у найскладніших ситуаціях. І той факт, що абсолютно чужі люди виявили бажання всиновити маленьких дітей - ще раз доводить те, що українці мають велике серце.

 

Але сьогодні ми повинні бути реалістами та зберігати холодной розум. Коли ми поширюємо фейкову інформацію, навіть роблячи це з найкращими помислами, ми граємо на користь ворогу. Тому ще раз закликаю звертатися тільки до офіційних джерел та намагатися перевіряти інформацію, яку поширюєте, - каже заступниця очільника МВС.

Основні моменти, які варто знати щодо національного усиновлення (усиновлення громадянами України)

Насамперед потрібно вжити заходів задля реалізації права дитини на виховання батьками або іншими родичами. Це принципово важливо для забезпечення найкращих інтересів дитини.

Тому при розгляді питання щодо усиновлення служби у справах дітей:

  • перевіряють всі обставини щодо батьків дитини;
  • встановлюють, чи може бути дитина усиновлена;
  • з’ясовують, чи наявні у дитини інші родичі і чи можуть вони піклуватися про дитину;
  • забезпечують пріоритетну можливість виховувати дитину родичам.

Під час воєнного стану не можна змінювати чи спрощувати процедуру усиновлення. В умовах, коли часто важко знайти документи, встановити реальну ситуацію з батьками дитини зростають ризики порушення її прав.

Тому, щоб уникнути помилок та забезпечити найкращі інтереси кожної дитини, надавати допомогу дітям, які опинились без батьків, необхідно з обов’язковим зверненням до спеціалістів – у служби у справах дітей.

Відповідно до Сімейного Кодексу України усиновлення - це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, яке здійснюється на підставі рішення суду. Це єдина форма сімейного виховання, за якої дитина повністю втрачає зв’язки зі своєю біологічною сім’єю.

Тому заклики до «негайного усиновлення» – це або кричуще невігластво, або свідоме шахрайство

І в обох випадках такі заклики ведуть до порушення прав дітей, а в окремих випадках – до додаткової травматизації дитини та навіть торгівлі дітьми.

Більше того, за відповідні дії передбачена кримінальна відповідальність (зокрема, за незаконну посередницьку діяльність або інші незаконні дії щодо усиновлення дитини, передачі її під опіку (піклування) чи на виховання в сім'ю громадян, які не є родичами тощо).

Зауважимо, що нещодавно в Україні створили гарячу лінію підтримки дітей, сімей та соцпрацівників. Звернення приймають з 8:00 до 20:00 за номерами:

  • +38(067)-567-98-45
  • +38(096)-990-54-50
  • +38(063)-661-42-52
  • +38(063)-399-45-92
  • +38(095)-327-15-21

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень