Голос Домініки з Полісся «облітав» усю Європу і потрапив до колекції ЮНЕСКО (ФОТО/ВІДЕО)

Її співи можна почути в аудіоколекції ЮНЕСКО

Жінка знає понад сто давніх пісень та виконує їх в унікальній манері, повідомляє видання «Шо там». До пандемії відома українка Домініка Чекун виступала за кордоном, її голос лунав в соборі святого Володимира Великого у Парижі. Нині ж її співи внесені до спадщини ЮНЕСКО.

Спів Домініки Чекун слухають етнографи та дослідники етнічної музики. Наразі співачці 85 років, вона знає понад 100 українських пісень та сама їх виконує. Жінка організувала гурт «Старі Коні» та дає майстер-класи з вокалу.

Гурт встиг до початку пандемії виступити в Білорусі, Угорщині та Польщі.

 

Також вона виступила з сольним концертом в Парижі в рамках міжнародного проєкту «Поліфонія».

Домініка Никифорівна залюбки навчає поліського співу солістів сучасних фолкгуртів. Гурт «Курбаси» вже записав студійний альбом бабусі та видав збірку пісень «Голос» містичного Полісся.

Виконавиця заспівала колискову для пісні «Янголи» українського гурту «ТНМК».

Про Домініку Чекун відомо, що вона народилася в Зарічненському районі на Рівненщині. Нині їй 85 років. Почала співати, наслідуючи матір та бабусю - дівчинка поралася по господарству й чула пісні, запам'ятовувала та співала.

Домініка Никифорівна вміє співати не лише поліські пісні, а й колядки в певній техніці, що передбачає поєднання нот та мелізмі.

Жінку називають володаркою унікального голосу і берегинею сотень давніх пісень та архаїчного ритуального співу Полісся.

Нагадаємо, торік Домініка Чекун отримала Орден Княгині Ольги ІІІ ступеня до Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень