Глутамат, аскорбат, сорбіт: Найвідоміші та небезпечні інгредієнти в їжі
Знайте і минайте
Усі виробники хочуть зробити свою продукцію смачнішою, красивішою, яскравішою тощо. І роблять це ціною шкоди для нашого здоров’я, додаючи текстуруючі агенти, підсилювачі смаку, консерванти, барвники, сіль, жири, цукру…
Значна частина цих добавок – шкідлива.
Тому треба знати «ворога в лице» і обирати правильні та безпечні продукти. Пропонуємо вам перелік продуктів, де найбільше «бяки».
Готові страви: суміш добавок
Читайте завжди етикетки. Найбільше добавок можна знайти у готових стравах – ковбасі, йогурті або десерті. Зазвичай там є глутамінова кислота, аскорбат кальцію, ацетат натрію, сорбінова кислота, карбонат калію, сорбіт...
Чому їх так багато
Виробники використовують добавки для загущення, продовження термінів придатності, надання продукту кремоподібної текстури, кольору, підсолоджування, підкислення і т. д. Тож споживач отримує красивий, але не дуже здоровий продукт.
Є дозволені добавки, але вони можуть бути шкідливі для здоров'я, якщо ними зловживати. Для кожного продукту встановлений денний поріг, при перевищенні якого продукт може надавати негативні наслідки на організм.
Майже всі напівфабрикати, солодощі та фаст-фуд містять добавки. Тому їсти їх кілька днів підряд рівносильне щоденному передозуванню.
Сіль — підсилювач смаку і «біла отрута»
Найчастіше виробники додають сіль, бо вона дешевий підсилювач смаку і утримує вологу. Таким чином, додаючи сіль, вага їжі штучно і безкоштовно збільшується.
Головний інгредієнт готових страв — жири
Багато виробників додають в свою продукцію рослинні жири, гідрогенізовані жири і т.д. Серед них — пальмова олія, яка підвищує рівень «поганого» холестерину в крові. Все більше і більше виробників вказують на упаковці, що в їх продукції немає пальмової олії, але варто пам'ятати, що це один з найдешевших інгредієнтів в світі і він присутній навіть в дитячому харчуванні.
Цукор
Цукор є майже скрізь і в найрізноманітніших формах: сахароза, фруктоза, глюкоза, глюкозний сироп, глюкозно-фруктозний сироп, мальтоза, лактоза та ін. Ці цукри присутні в тістечках, цукерках, льодяниках, заготовках з солоного м'яса, крабових паличках, овочевих консервах, йогуртах тощо. Щоб обмежити ризик діабету і серцево-судинних захворювань, краще уникати цих видів цукру або хоча б обмежити.
Джерело: Ukr.Media
Радіо Трек: НОВИНИ