Глава МЗС Ірану несподівано прибув на саміт G7 (ФОТО)

До Біарріцу

[media=154012]Міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф несподівано прибув до прибережного курортного міста Біарріца на південному заході Франції, де відбувається саміт «Групи семи» (G7).

Як написав у твітері речник МЗС Ірану Аббас Мусаві, там міністр планує «продовжити переговори щодо останніх заходів президентів Ірану і Франції» – йдеться про кроки, що мали б на меті врятувати багатосторонню угоду про ядерну програму Ірану 2015 року після одностороннього виходу з неї США і запровадження американських санкцій проти Тегерану.

 

Але, повідомив речник, переговорів із делегацією США не планується.

Джавад Заріф

В апараті президента Франції підтвердили, що Заріф прибув до Біарріца і що його переговорів зі США не заплановано.

Коли ж після перших повідомлень про прибуття іранського міністра запитали президента США Дональда Трампа, той відповів: «Без коментарів».

За словами Трампа, лідери країн «Групи семи» «провели вчора (24 серпня) дискусію щодо Ірану, і це дозволило нам визначити дві спільні лінії: жоден член «Групи семи» не хоче, щоб Іран отримав атомну бомбу, і всі члени «Групи семи» глибоко віддані стабільності і мирові в регіоні».

Згідно з поширеним пресслужбою Єлисейського палацу повідомленням, у рамках візиту Заріфа не передбачається жодних зустрічей з президентом США Дональдом Трампом чи з будь-ким з американських посадовців. Натомість глава МЗС Ірану зустрінеться зі своїм французьким колегою Жаном-Івом Ле Дріаном, зазначили в Єлисейському палаці, передає агенція новин AFP.

Речник іранського МЗС Аббас Моусаві також повідомив, що жодних переговорів між Заріфом та американською делегацією на саміті G7 не заплановано, інформує агентство dpa з посиланням на іранські ЗМІ. Представник іранського зовнішньополітичного відомства наголосив, що його керівник прибув до Франції на запрошення французького колеги.

Нагадаємо, у саміті глав держав та урядів Великої сімки беруть участь лідери США, Японії, Німеччини, Великобританії, Франції, Італії та Канади, а також ЄС. Раніше президент Франції Еммануель Макрон зазначав, що ситуація навколо ядерної угоди з Іраном буде однією з головних тем обговорення на саміті.

Торік США вийшли з укладеної в 2015 році ядерної угоди з Іраном та відновили чинність односторонніх санкцій проти цієї близькосхідної країни. Інші країни-підписанти угоди, в тому числі Франція, Великобританія та Німеччина, не збираються виходити з неї та намагаються запровадити механізми, котрі захищали б європейські компанії від наслідків санкцій США проти Ірану.

Санкції США щодо Ірану мають на меті унеможливлення торгівлі Тегераном золотом та дорогоцінними металами, блокування продажу пасажирських літаків, обмеження у закупівлі американських доларів та інші штрафні заходи. США також планують блокувати ключові нафтові угоди Ірану. Відповідний пакет санкцій набере чинності в листопаді 2018 року.

У липні 2019 року адміністрація Дональда Трампа внесла Заріфа до списку санкцій.

Санкції щодо іранського топ-чиновника були мотивовані тим, що Заріф є начебто

«міжнародним уособленням режиму, який проводить пропагандистські й дезінформаційні кампанії на підтримку ядерної програми Ірану, балістичних ракет і терористичних мереж».

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень