Генератори – на балконі, балони з газом – на кухні: чому їм там не місце

Експерти нагадують про небезпеку і можливі проблеми з цим устаткуванням при неправильному поводженні. А ще - про деякі заборони, прописані у законодавстві

Електрика з перебоями, опалення – теж: цього опалювального сезону кожен українець прораховує варіант, як самостійно вирішити проблему зі світом і теплом у власному домі. Влада активно допомагає порадами, однак в останні дні до цих порад додалися ще й рекомендації щодо безпеки.

І це важливо, адже надмірна самостійність в облаштуванні особистого комфорту у багатоквартирних будинках може призвести до трагедії.

Журналісти видання Vesti.ua поспілкувалися з експертами та зібрали найважливіші поради щодо безпеки. Ми виокремили найголовніше і пропонуємо цю дійсно важливу інформацію вашій увазі.

Пожежі та вибухи

На початку вересня вибухнула газоповітряна суміш у с. Іванівка Білоцерківського району Київської області, серйозно постраждала 7-місячна дитина. Наприкінці жовтня через коротке замикання електропроводки спалахнула пожежа у приватному будинку на Одещині. А буквально 24-го листопада на Київщині від отруєння чадним газом помер 61-річний чоловік. У його будинку - прямо в житловому приміщенні - працював генератор. Ще один жахливий інцидент стався напередодні у Вінниці - у багатоповерхівці загорівся генератор. 

Такі випадки бувають щороку, але цьогорічного опалювального сезону їхня кількість може перевищити довоєнну статистику.

За даними ДСНС, з початку року по 9 листопада в країні зафіксували майже 72 тис. пожеж, загинули 1162 особи, травмовано ще більше – 1287 осіб. Причому на житловий сектор припадає близько 40% від загальної кількості зареєстрованих пожеж, каже пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий.

 Буржуйкам – стоп

9 листопада КМДА опублікувала поради Мінрегіону з техніки безпеки.

Влада рекомендує:

  • не грітися біля приладів, які для цього не призначені (газові плити, увімкнені газові конфорки);
  • не використовувати у квартирах буржуйки, бензинові та дизельні генератори, газові балони;
  • не вмикати більше одного обігрівача за раз;
  • не вживати алкогольні напої для оманливого відчуття обігріву.

Якщо сусіди щось паяють (у під'їзді, у щитку, на сходовій клітці), і це не санкціоновано, вони вторгаються у внутрішньобудинкову мережу. У такому разі, є сенс звернутися до постачальника електроенергії – якщо роботи проведені з порушеннями, то великий ризик короткого замикання, пожежі, пошкодження мереж, зауважує радник Асоціації міст України Іван Фурсенко.

Залежно від року будівництва, мережі в будинку розраховані на потужність від 3 до 7 кВт, є будинки і з 10 кВт. А люди можуть змінювати автомати на вході (що контролюють напругу мережі) на великі, збільшуючи потужність, що призводить до коротких замикань. Виходить, у них потужність у квартирі більша, в інших відповідно менша, це дисбаланс мережі – і відбуваються загоряння, – пояснив він.

 Як не обпектися на генераторах

Генератор біля магазину. Фото - Вечірній Київ
Генератор біля магазину. Фото - Вечірній Київ

ДСНС також інструктує щодо безпеки у користуванні електрогенераторами, які для багатьох стали альтернативою централізованому електропостачанню.

Отже, генератори у квартирах міських багатоповерхівок – загроза:

  1. їх можна використовувати тільки на відкритому повітрі, та й там на відстані не менш як 6 м від вікон, дверей та гаражів;
  2. купувати треба лише сертифіковані прилади у ліцензованих точках продажу;
  3. вода та перегрів небезпечні і для вас, і для генераторів (у першому випадку  – якщо торкнетеся мокрого генератора та приладів, підключених до нього, отримаєте удар струмом; у другому – виникає високий ризик пожежі, якщо перед заправкою генератора паливом не дасте йому охолонути).

І, нарешті, генератор під час роботи виділяє токсичний газ, тому є сенс придбати детектори, інакше можна вчадіти.

 Електростанція на балконі

Є випадки, коли генератори встановлюють і в міських квартирах – на балконах, де є доступ повітря. Але це поодинокі випадки і йдеться суто про інверторні генератори, які є повністю закритим приладом з правильною синусоїдою.

Зараз таких генераторів у продажу майже немає і очікуються вони, в кращому разі, на початку грудня. Там, де їх ще можна знайти, ціна коливається у діапазоні від 20 до 40 тис. грн.

Генератори інших видів не монтують у квартирах ще й тому, що вони надто шумно працюють. Усі види такого устаткування працюють на газі, бензині чи дизелі. Витрата палива генератора – приблизно 1 л на годину.

Є й альтернатива – акумуляторні генератори, що заряджаються від мережі. За принципом роботи вони нагадують павербанки. Ціни на такі генератори можна порівняти з цінами на звичайні генератори, тоді як генератор на сонячних батареях коштуватиме мінімум 15 тис. грн.

 Із пічками теж треба обережно...

Територією підвищеної небезпеки стають і приватні будинки. В ДСНС звертають увагу тих, хто користується піччю, на такі моменти:

  • стіни та дверцята – у них не має бути тріщин, а на підлозі біля ділянки перед дверцятами топки необхідно прибити металевий лист 50 на 70 см;
  • температура – піч не має перегріватися;
  • паливо – заборонено використання легкозаймистих рідин для розпалювання, які, крім того, не можна зберігати поруч із топкою;
  • відкритим вогнем для освітлення приміщення також користуватися заборонено;
  • на грубках не можна сушити та складати горючі предмети і матеріали, та й взагалі заборонено залишати їх без нагляду;
  • димар – він не має виводитися у вентиляцію чи газовий канал.

 Танці з газом

Як розповів під час прямого ефіру на «Українському радіо» засновник Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко, встановлення та використання газових балонів у багатоквартирному будинку заборонено.

– Був випадок: не було електроенергії, а потім її включили – електроплита нагріла балон і він вибухнув, – розповів він. Також потрібно завжди стежити за приєднанням балона до плити або пальника, щоб усі проводки та трубочки були нормальної якості й не пропускали газ. І, звісно, принюхуватися, а за найменшого запаху газу звертатися в аварійну службу.

Водночас невеликі, до 5 л, газові балони для переносних плит і пальників допустимі, уточнює радник Асоціації міст України Іван Фурсенко. Щоправда, із застереженням – сам балон має бути новим, а його приєднання краще довірити майстрам.

І звісно, необхідно дотримуватися правил безпеки. Про них розповів директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук:

– Якщо ви за необхідності змушені використовувати газові балони та пальники, не порушуйте правил пожежної безпеки. Я розумію, що буде так, що балони будуть на вулиці на холоді при низькій температурі заправляти під зав'язку, потім приносити додому, вони нагріватимуться і вибухатимуть. Тому це треба враховувати, перш ніж користуватися ними.

 

 Дивися за собою та за сусідом

Якщо у вас є сумніви щодо добропорядності ваших сусідів і того, наскільки вони відповідальні, краще перестрахуватися. Наприклад, якщо сусіди несуть у квартиру великий газовий балон, залежно від форми управління будинку, можна повідомити про це ЖЕК або правління ОСББ. І якщо у внутрішньому статуті ОСББ є такий пункт, правління може здійснити інспекцію, каже Іван Фурсенко.

Також можна звернутися до газопостачальника чи ДСНС, чи – у крайньому разі – до поліції, адже зберігання паливно-мастильних матеріалів і газових приладів у квартирах законом заборонене.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень