Знак скорої перемоги України?! США повернуть в Україну першу чудотворну ікону Київської Русі

Яку вивезли з Києва під час Другої світової 

В Україну повернеться найшанованіша святиня Софії Київської - перша з відомих чудотворних ікон Київської Русі. Ікону Святого Миколая (Мокрого) відвезли з Києва у 1943 році під час Другої світової війни. Вона зберігалася у Свято-Троїцькому соборі Брукліна в Нью-Йорку.

Про повернення священної реліквії президент України Володимир Зеленський розповів у відеозверненні від 9 квітня.

– В Україну повернеться одна з наших головних святинь. Одна з найшанованіших святинь Софії Київської. Ікона святого Миколая (Мокрого), це перша чудотворна ікона Русі.

 

Ми довго працювали, щоб повернути її. Вона була завезена з України під час Другої світової війни. І свого часу вона буде вдома – у святій Софії.

 

Вдячний за це рішення ієрархам, духовенству та вірним Українській православній церкві США. Хочу, щоб повернення цієї святині стало для нас важливим символом.

 

Фундаментальний символ. Символом того, що ми повернемо до України все наше. Все українське. Повернемо всіх наших людей, – заявив президент.

До 1943 року ікона зберігалася на хорах собору, в іконостасі Миколаївського вівтаря, праворуч від царської брами, як храмовий образ.

За однією з версій, архієпископ Ніканор 1943 року попросив німецького офіцера Пауля фон Дембаха вивезти прах Ярослава Мудрого, чудотворну ікону Миколи Мокрого та особисті речі митрополита до Варшави.

 

Німець передав реліквії отцю Івану Ткачуку, який емігрував до США та відвіз ікону туди.

Над поверненням ікони до України священнослужителі працювали не один рік.

У 2018 році реставрували кіот (багато прикрашену дубову шафу), яку виготовили 150 років тому для розміщення в ній ікони Миколи Мокрого.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень