Фальшивка. Купюри, які найчастіше підробляють в Україні

Підробки на дійсно якісну купюру можуть з’явитися й через 10 років з моменту введення в обіг. Хоча зазвичай цей проміжок складане 3-4 місяці

ФОТО з мережі

Українці поволі звикли до нової купюри у тисячу гривень, яку ввели в обіг восени 2019 року. Цього ж літа з'явилася нова монета – 10 гривень. НБУ вдалися до такого кроку зокрема для боротьби з фальшивомонетниками, пише сайт «Сьогодні».

З економічної точки зору фальшивомонетникам завжди цікавіше за все підробляти банкноти високих номіналів. І рівень підробки популярних у світі валют традиційно вищий, ніж грошових знаків, які в основному обертаються тільки в країні походження, – кажуть експерти.

В Україні частка підробки національної валюти стабільно низька. У 2019 кількість вилучених підроблених банкнот національної валюти на 1 млн справжніх банкнот склала 2,9 шт. Й за останні два роки в Україні не фіксують зростання кількості підробних купюр.

У НБУ зазначать, що з економічної точки зору фальшивомонетникам не вигідно підробляти звичайні обігові монети національної валюти, а також банкноти низьких номіналів. Тому впродовж останніх років в Україні не зафіксовано випадків вилучення з грошового обігу підроблених монет.

За даними НБУ, найбільший захист мають нові банкноти номіналом 100 гривень зразка 2014 року, 200 гривень зразка 2019 року, 500 гривень зразка 2015 року та 1000 гривень зразка 2019 року.

Вони мають посилений рівень захисту від підробки – понад 20 елементів захисту в кожній банкноті.

Цей показник можна порівняти з високим рівнем захисту купюр євро та швейцарських франків. Для захисту використовується спеціальний банкнотний папір, сучасні оптико-змінні елементи захисту – "віконна" захисна стрічка та елемент SPARK з кінетичними ефектами руху фонового зображення і зміни кольору", – розповіли експерти.

Досвід провідних країн світу свідчить: перші підробки банкноти нового зразка з'являються в обігу приблизно через 3-4 місяці після її введення в обіг. Імовірність появи підробок певних номіналів грошових знаків залежить від багатьох факторів, зокрема, купівельної спроможності, рівня захисту від підробки тощо. Іноді дійсно високоякісні підробки купюр з'являються на ринку тільки через кілька років після випуску в обіг відповідного номіналу або дизайну, – розповіли в НБУ.

У 2019 найбільше підроблювали банкноти номіналом 500 і 100 гривень, що становило відповідно 64% і 16% від загальної кількості вилучених з обігу підробок. Відзначимо, що якісні поліграфічні підробки банкнот номіналом 500 гривень зразка 2006 року з імітацією ультрафіолетового та інфрачервоного захисту з'явилися тільки через 10 (!) років – в кінці 2016 року, – розповіли експерти НБУ.

А щодо банкноти 1000 гривень, яка введена в жовтні-2019, до початку липня-2020 не зафіксовано жодного випадку якісної підробки.

Матеріали «Сьогодні»

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень