ENEMO називають нашу виборчу систему "складною"

Місія Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) оприлюднила проміжний звіт щодо місцевих виборів в Україні

Місія Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) відзначає недоліки законодавства та організації виборчого процесу на місцевих виборах 2015 року в Україні.

Про це йдеться в Проміжному звіті (5 жовтня - 21 жовтня 2015), оприлюдненому в суботу.

"Нещодавно ухвалений закон про місцеві вибори вносить значні зміни в український виборчий процес, що викликає побоювання, чи зможуть учасники виборчого процесу і виборці достовірно зрозуміти його положення і чи зможуть виборчі комісії належним чином дотримуватися його, враховуючи складність виборчої системи, яка вперше використовується в Україні", - сказано у документі.


"Представники ENEMO та інших міжнародних і місцевих організацій, які спостерігали за процесом попередніх виборів, відзначають, що в новому законі відсутні адекватні механізми для подолання недоліків, зокрема, політизації виборчого процесу (системи висування кандидатів на виборах і виборчої адміністрації), паралельних систем вирішення виборчих спорів; нечіткого регулювання питання фінансування політичних партій, зловживань державними ресурсами і порушень порядку ведення передвиборної агітації; реєстрації кандидатів; діяльності ЗМІ; високої кількості виборців на одній дільниці тощо", - зазначається у звіті.

Крім того, експерти ENEMO зазначають, що юридичний термін "відкритий список", який використовується в новому законі для цієї виборчої системи для виборів до рад у багатомандатних округах, "є неоднозначним, оскільки виборці не мають права голосувати за окремого кандидата окремо або у виборчому списку партії, а також не надається адекватне уявлення у всіх територіальних округах...; впровадження цієї системи допомагає внутрішній партійній конкуренції, але не має базових характеристик системи з відкритими списками".

У новому законі, відзначають в ENEMO, не зазначено максимального відхилення за кількістю голосів по кожному виборчому округу при створенні таких меж виборчих округів відповідними тервиборчкомами (ТВК), отже, залишається простір для потенційних передвиборчих махінацій.

ENEMO також вказує на низку проблем Центрвиборчкому, яким "не вистачило ні часу, ні ресурсів, щоб належним чином навчати всіх членів тервиборчкомів, яких було замінено" (замінено понад 1500 членів ТВК).

Спостерігачі вказали на те, що недоліки закону призводили до того, що в низці випадків ТВК "відхилили кандидатів на основі неточностей у реєстраційних документах кандидата, в більшості випадків ці кандидати були відхилені значною мірою через певні політичні погляди членів ТВК".

При цьому ENEMO відзначає професіоналізм і неупередженість ЦВК у процесі контролю і ухвалення заходів стосовно деяких членів ТВК, у процесі реєстрації кандидатів, які балотуються на виборах, таким чином, дотримуючись правових норм і надаючи можливість балотуватися на виборах кандидатам у депутати.

"Однак, через тривалий процес реєстрації, для певної кількості кандидатів законний агітаційний період був коротшим", - йдеться у звіті.

Як зазначено у звіті, загалом 10721 у відповідну раду має бути обрано протягом цього виборчого процесу з приблизно 162 009 депутатів загалом.

Одночасно 10 210 кандидатів балотуються на посади мерів та голів міських, районних, селищних рад.

Що стосується гендерного представництва, загальна кількість жінок-кандидатів до рад становить близько 35%, тоді як частка жінок, що балотуються на посаду мера/голови становить менше - 13%.

ENEMO не отримала жодних скарг щодо помилок у списку виборців. За останніми даними близько 30 млн виборців зможуть проголосувати на чергових місцевих виборах.

Близько 1,5 млн тимчасово переміщених осіб не зможуть проголосувати на виборах 25 жовтня, йдеться у звіті.

ENEMO зазначає, що більшість порушень під час виборчої кампанії були такими: "ранні кампанії (до офіційної реєстрації та рішення відповідної ТВК), непрямий підкуп, розміщення плакатів у заборонених місцях (громадський транспорт, державні установи, культурні об'єкти), поширення агітаційних матеріалів без відповідного маркування, негативний (чорний) піар і подібні порушення...: спостерігачі ENEMO були поінформовані про кілька випадків зловживання державними ресурсами".

"Кілька випадків насильства проти активістів деяких партій зареєстровано у Запоріжжі, Чернігові, Миколаєві та інших місцях. Крім цього, політичні матеріали та активи деяких кандидатів були пошкоджені в Сумах, Харкові та інших містах. ENEMO закликає всі відповідні державні органи для розгляду таких справ і осіб, які вчинили такі злочини, а також усіх учасників виборчого процесу утриматися від подібних дій у майбутньому", - йдеться у звіті.

ENEMO також зазначає, що "прозорість засобів масової інформації, як і раніше, залишається незначною, оскільки бізнесмени та політики часто воліють приховувати їх вплив на телемедійні програми; головний політичний тиск на ЗМІ здійснюється через фінансове забезпечення".

ENEMO розпочала роботу місії зі спостереження за місцевими виборами в Україні 1 жовтня 2015. Місія ENEMO розподілила 50 довгострокових спостерігачів на території України для спостереження й оцінки виборчого процесу у відповідних областях.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень