Екстернат чи індивідуальне? Яку форму навчання обрати в умовах війни та блекаутів?

Чому це важливо?

Через війну школярі в Україні змушені вчитися дистанційно та за змішаною формою, а в умовах блекаутів і ці форми навчання під питанням.

Саме тому батьки часто прагнуть змінити форму навчання своїх дітей.

Освітня експертка, фіналістка Global Teacher Prize Ukraine 2017, директорка полтавської школи № 38 Тетяна Веркалець розповіла, як це зробити. Також уточнила, у якому разі варто змінювати форму навчання дитини – зазначається у матеріалі 24 каналу.

Зараз для школярів доступні такі форми навчання:

  • очна (з відвідування школи на території України, де це дозволяє безпекова ситуація);
  • дистанційна (онлайн-навчання в українській школі);
  • змішана;
  • екстернатна;
  • індивідуальна;
  • сімейна.

Якщо батьків не влаштовує якість дистанційного навчання (обсяг матеріалу, форма зворотного зв’язку, якість інтернет-з’єднання), експертка радить перевести дитину на сімейну або екстернатну форму.

Cімейна (домашня) форма здобуття освіти — спосіб організації освітнього процесу дітей самостійно їхніми батьками. Відповідальність за здобуття освіти дітьми на рівні, не нижчому за стандарти освіти, несуть батьки.

Змішана форма має свої переваги й недоліки. У такому класі очно можуть навчатися діти, які живуть в Україні, а онлайн – їхні однокласники, що виїхали за кордон. У такому разі, як зауважує Тетяна Веркалець, на онлайн-уроках варто передбачити завдання для кожного учня для відпрацювання теми. Вчителі можуть пояснювати тему онлайн для всіх учнів, а відпрацьовувати у класі.

Якщо такий підхід не вдається реалізувати, краще перевести «дистанційників» на індивідуальні форми навчання, а очне проводити повноцінно.

Екстернат рекомендований дітям, які не можуть відвідувати школу, бо перебувають на окупованій території, в евакуації або в зоні бойових дій, а також учням, які потребують особливого темпу навчання. Також екстернами можуть стати учні, які прискорено опанували або бажають опанувати шкільну програму, – або ж, навпаки, з різних причин не змогли вчасно пройти атестацію.

Коли вчителі, що викладають на індивідуальній формі навчання, викликають школярів для перевірки знань, батьки можуть попросити школу про роз’яснення (якщо, наприклад, бояться відпускати дитину до закладу освіти через безпекову ситуацію). Такі школярі мають право за бажанням відвідувати лабораторні та практичні заняття, але не зобов’язані.

Тож, на думку експертки, варто спочатку з’ясувати всі питання зі школою, перш ніж розглядати варіант екстернату.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень