Експерти назвали марки фальсифікованої оливкової олії

Оливкова олія в Україні - задоволення не з дешевих, тому це часто призводить до фальсифікації продукту, коли під виглядом оливкової продають рапсову або соняшникову олію

Другий варіант "схитрувати" - це продавати дешевшу рафіновану олію під виглядом дорогої Extra virgin. Зелений колір надати їй не складно шляхом додавання природного барвника хлорофілу.

Extra virgin olive oil - це термін, який застосовують до продукту, який виготовляється тільки з натуральної олії, має кислотність не більшу 0.8 %, смак визначається як прекрасний.

Попередні тестування оливкової олії Центр Експертиз "Тест" проводив в 2010 і 2013 роках. У 2010 році з 11 перевірених зразків 7 не відповідали поняттю Extra virgin, в 2013 - із 10 зразків фальсифікатом були 3 марки олії.

Але це хоча б була справжня оливкова олія. Тест, який провели наприкінці 2018 року показав, що три із шести зразків взагалі не є оливковою олією.

В останньому тесті досліджували 6 зразків. Три з них в жерстяних упаковках L'OLIO De Cecco, OLIMP Premium і ORO VERDE були куплені на базарі за дуже низькою ціною (в 3-4 рази дешевше, ніж олія, що продається в магазинах).

Ще 3 зразки були придбані в супермаркеті: Diva Oliva, Maestro de Oliva і "Еллада". 

Перевірка в лабораторії показала, що три зразки із низькою ціною з базару - це не просто не Extra virgin,

продукція L'OLIO De Cecco, OLIMP Premium і ORO VERDE - це взагалі не оливкова олія.

Ця трійця не містила жирні кислоти в кількостях, характерних саме для оливкової олії і не відповідала нормам з поглинання в ультрафіолеті. До того ж у них і кислотність була аномально низькою.

До трьох зразків, придбаних в магазині, зауважень з боку лабораторії не було. Продукція Diva Oliva, Maestro de Oliva і "Еллада" - це справжня оливкова олія категорії Extra virgin, яке відповідає вимогам міжнародного стандарту CODEX-STAN 33-1981.

Лідерами з виробництва оливкової олії є Іспанія, Італія і Греція, але навіть в цих країнах зустрічаються підробки. На смак не завжди можна відрізнити справжню олію від фальсифікату, для цього необхідні лабораторні дослідження.

Єдину перевірку, яку споживач може зробити вдома, - це потримати олію добу в холодильнику. Якщо при температурах нижче +6 градусів оливкова олія не мутніє, в ній не випадають білі пластівці воску - це точно не Extra virgin.

Віск покриває маслини і при отриманні нерафінованої олії переходить в неї. Саме тому виробники не радять зберігати олію в холодильнику: в ній з'явиться осад і застосовувати її для приготування страв буде незручно. При кімнатній температурі віск знаходиться в розплавленому стані і олія прозора.

Джерело: test.org.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень