Експерти назвали марки фальсифікованої оливкової олії

Оливкова олія в Україні - задоволення не з дешевих, тому це часто призводить до фальсифікації продукту, коли під виглядом оливкової продають рапсову або соняшникову олію

Другий варіант "схитрувати" - це продавати дешевшу рафіновану олію під виглядом дорогої Extra virgin. Зелений колір надати їй не складно шляхом додавання природного барвника хлорофілу.

Extra virgin olive oil - це термін, який застосовують до продукту, який виготовляється тільки з натуральної олії, має кислотність не більшу 0.8 %, смак визначається як прекрасний.

Попередні тестування оливкової олії Центр Експертиз "Тест" проводив в 2010 і 2013 роках. У 2010 році з 11 перевірених зразків 7 не відповідали поняттю Extra virgin, в 2013 - із 10 зразків фальсифікатом були 3 марки олії.

Але це хоча б була справжня оливкова олія. Тест, який провели наприкінці 2018 року показав, що три із шести зразків взагалі не є оливковою олією.

В останньому тесті досліджували 6 зразків. Три з них в жерстяних упаковках L'OLIO De Cecco, OLIMP Premium і ORO VERDE були куплені на базарі за дуже низькою ціною (в 3-4 рази дешевше, ніж олія, що продається в магазинах).

Ще 3 зразки були придбані в супермаркеті: Diva Oliva, Maestro de Oliva і "Еллада". 

Перевірка в лабораторії показала, що три зразки із низькою ціною з базару - це не просто не Extra virgin,

продукція L'OLIO De Cecco, OLIMP Premium і ORO VERDE - це взагалі не оливкова олія.

Ця трійця не містила жирні кислоти в кількостях, характерних саме для оливкової олії і не відповідала нормам з поглинання в ультрафіолеті. До того ж у них і кислотність була аномально низькою.

До трьох зразків, придбаних в магазині, зауважень з боку лабораторії не було. Продукція Diva Oliva, Maestro de Oliva і "Еллада" - це справжня оливкова олія категорії Extra virgin, яке відповідає вимогам міжнародного стандарту CODEX-STAN 33-1981.

Лідерами з виробництва оливкової олії є Іспанія, Італія і Греція, але навіть в цих країнах зустрічаються підробки. На смак не завжди можна відрізнити справжню олію від фальсифікату, для цього необхідні лабораторні дослідження.

Єдину перевірку, яку споживач може зробити вдома, - це потримати олію добу в холодильнику. Якщо при температурах нижче +6 градусів оливкова олія не мутніє, в ній не випадають білі пластівці воску - це точно не Extra virgin.

Віск покриває маслини і при отриманні нерафінованої олії переходить в неї. Саме тому виробники не радять зберігати олію в холодильнику: в ній з'явиться осад і застосовувати її для приготування страв буде незручно. При кімнатній температурі віск знаходиться в розплавленому стані і олія прозора.

Джерело: test.org.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень