Експерти назвали найперспективнішу нішу для бізнесу в умовах війни

Якщо бізнес вчасно не втягнеться у справу – вона може розтягнутися на роки

Після руйнівного обстрілу українських міст саме демонтаж та розчищення руїн стане наймасштабнішою складовою відновлення України.

Звільняти доведеться тисячі гектарів від мільйонів кубометрів будівельних відходів. За словами інвестиційного експерта, який у війну працює поліцейський батальйону тактико-оперативного угрупування УПП Києва Едуарда Мкртчана, ці відходити треба переробляти або поховати.

Щоб пришвидшити процес відновлення, доведеться адаптувати законодавство до нових реалій, залучати інвесторів та впроваджувати інноваційні бізнес-моделі.

За скромними оцінками ООН в Україні пошкоджено близько 100 тисяч будинків. Для уявлення масштабів фахівець наводить приклад:

Після розбирання звичайної зруйнованої «хрущовки» лишається 6,4 тисяч кубометрів відходів. 100 тисяч умовних «хрущовок» це вже 640 млн тонн. За європейськими нормами будівельних відходів – це вже обсяг на 3,5 роки або понад 2 тисячі норм довоєнного Києва.

 

Це приблизно як 320 міст таких як Буча, в кожному з яких понад 2 мільйони тонн завалів, - пояснює Мкртчан.

Едуард Мкртчан, фото архівне

Ускладнює проблему й те, що в Україні переробляють в середньому 6% будівельних відходів, коли у Нідерландах в перероблювання йде 90%. У ЄС жорсткі обмеження щодо вивезення будівельного сміття на полігони.

У ЄС працює замкнутий цикл процесів демонтажу, сортування, перероблення та використання вторинних матеріалів. Лише незначну частину там можна вивозити на полігони. Завдання України – наблизиться до європейських стандартів у цій галузі. Оскільки площа полігонів у нас уже еквівалентна території Бельгії.

Розв'язувати це питання треба й на законодавчому рівні – зокрема щодо повторного використання будівельних відходів. Потребує оновлення закон «Про відходи», ухвалений на основі Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року.

Експерти пояснюють, треба документально визначити види відходів, непридатних для перероблення, що підлягають складуванню й екологічно безпечній утилізації та жорстко обмежити можливості заховання переробних відходів. Організації, що займаються демонтажем, переробленням та логістикою мають облікувати кожен кубометр, похований або перетворений на вторсировину.

При цьому військові відходи утилізувати складніше, ніж цивільні. Значна їх частина складається із суміші матеріалів, що у мирний час сортують до початку демонтажу.

У «хрущовці» майже тисячу з 6.4 тисяч кубів складають демонтовані матеріали – скло, полімери, деревина, дроти. Лише металу там 450 тонн.

Сортування – найбільш затратний за часом і зусиллями етап «перетоплення» руїн. У наших умовах мільйони тонн доведеться перебирати практично вручну, оскільки в руїнах можуть бути боєприпаси, вибухівка або фрагменти тіл. Відтак, будуть потрібні урядові програми, що стимулюють залучення кадрового потенціалу, зокрема мотивоване волонтерство і трудову мобілізацію, - наголошує експерт.

Чіткий механізм роботи треба відпрацювати на пілотних проєктах. Тоді точно вдасться визначити відсоток відходів які підлягають утилізації, а що можна відправити на перероблення.

Обов'язкова умова – лабораторні дослідження, що визначають механічні властивості, параметри дроблення, рівень токсичності основних матеріалів. Знання цих чинників дозволить виробити універсальні підходи.

Європа має уже дієві механізми перероблення, наприклад залишки асфальту після термообробки застосовують у будівництві доріг. Бетонний щебінь – основа для тимчасових доріг і бетону низьких марок.

Бетонною, цегляною та керамічною крихтою можна заповнювати вирви від вибухів. Залишки дерев'яних виробів – основа опалювальних брикетів. Пластик – матеріал для огорож, баків і стадіонних покриттів.

Вторинна сировина це не повноцінний будівельний матеріал, але як допоміжний – цілком конкурентна, адже – дешева.

В Україні бізнес, пов'язаний із промисловим демонтажем та переробленням будівельних відходів, перебуває на стадії зародження. До війни критично не вистачало обладнання, практики та замовлень. Так, німецький концерн, який виготовляє в Україні промислові подрібнювачі, продав тут лише кілька одиниць техніки. Решта пішла на експорт.

Сьогодні ж ситуація докорінно змінилася, і Україна стає найбільшим у світі замовником послуг демонтажу. Місткість ринку перевищує мільярди доларів. Ринок готовий забезпечити замовленнями будь-які обсяги інвестицій, через низьку конкуренцію і масштаби. За таких перспектив обладнання і послуги будуть популярні тут максимально", - підкреслив Мкртчан.

На думку Едуарда Мкртчана, уряд розпочне переговори зі світовими гравцями та міжнародними донорами щодо цільових інвестицій в Україну, транзиту технологій, старту лізингових та кредитних програм для територіальних громад.

Джерело: НВ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень