Експерт комунальної галузі порахував, скільки коштує один день війни Україні

Одне втрачене робоче місце оцінюють у 200 тисяч доларів

ФОТО березень 2022 року м.Ірпінь

Голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко опублікував блог, де розмірковує про вартість війни для України. І запевняє, що війна – це завжди про економіку.

Якщо рахувати за цифрами та збитками, опублікованими Кабміном, один день війни для України у прямих втратах коштує $ 66 млрд на день. Це руйнування інфраструктури, заводів, фабрик, доріг, багатоповерхових будинків тощо.

Цифри з витратами на утримання армії, озброєння, кредити, утримання інфраструктури, соціальної сфери, втрати бюджету поки що ніхто не публікував. Але очевидно, що їх можна прирівняти до близько $ 100 млн на день для України.

На сьогодні кількість втрачених (це ті, які неможливо повернути без капітальних інвестицій) сягає приблизно 1,5 мільйони робочих місць. Вартість одного при створенні з нуля (приблизно) становить 200 000 доларів. Тобто, аби відновити їх, Україна вже потребує інвестицій на 300 мільярдів доларів.

 

Щоб освоїти подібні суми, необхідно не менше 10-15 років за наявності грошей, - пише Олег Попенко.

За його словами, аби відновити втрати у житловому багатоквартирному фонді (побудувати наново), а це близько 35-40 млн м. кв. необхідно 10 млрд доларів і до 10 років.

Репарації, про які так багато говорять, справа не швидка, хочу нагадати, що фашистська Німеччина віддавала репарації жителям колишнього СРСР аж до 2008-09 рр. Тобто майже 55 років, а Україна ще навіть до суду не подавала, - пише експерт.

При цьому Олег Попенко зазначає, що Росія може воювати з нами ще як мінімум ще 2 роки. Введені санкції працюють головним чином проти населення росії, курсу долара, пенсії тощо. Проте поки вони малоефективні проти держави росії у короткостроковій перспективі. Курс рубля напередодні на тлі заяв про можливе досягнення позитиву на переговорах відновився до 89 рублів за 1$.

Тобто, чекати на результати санкцій проти росії можна роками.

Не зупинивши війну, ми заганяємо себе в економічну прірву, вихід з якої - глибока інфляція, ще більше падіння платоспроможності українців, злидні.

 

Я навіть не пишу тут про те, скільки людських життів забирає війна. Цих точних цифр поки що не знає ніхто. Але вони точно далекі від офіційних, - пише Олег Попенко.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень