Економія у 1200 грн на кожному: понад 1,5 млн пенсіонерів не побачать у липні обіцяних доплат

КОМУ і ЧОМУ не перерахували пенсії з 1 липня 2021 року

Як змінилися пенсії з 1 липня

Збільшення розміру пенсійних виплат пов’язане зі зміною прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян. У результаті мінімальна пенсія у липні зростає на 85 грн – із 1769 до 1854 грн.

Причому, чим більша пенсія, тим більша доплата: ті, кому передбачений максимальний розмір виплат, отримають надбавку у 850 грн.

Зростають і надбавки для осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, а також пенсії за особливі заслуги.

Всі заплановані перерахунки виплат проводяться автоматично і не вимагають особистого звернення пенсіонерів.

Загалом розмір пенсійних виплат в Україні змінюється від мінімального в 1769 грн, який не може бути меншим за прожитковий мінімум, до максимального, який складає не більше 10 прожиткових мінімумів – 17690 грн, а з липня становитиме вже 18540 грн.

Утім, є з цього правила і виняток – для суддів: розмір їх виплат необмежений. Пенсія суддів від початку року зросла майже на 9,5 тис. грн і сягає 77300 грн, повідомляє «ГЛАВКОМ».

Водночас для військових влада збільшила пенсію всього на 67 грн, а більшість пенсіонерів нині отримує менше 3000 грн.

При цьому доплата за кожен рік понаднормового стажу, яка складає 1% від мінімальної пенсії, з 1 липня становитиме 18 грн 54 коп.

А хто лишився «за бортом»?

Уже не перший рік не індексують в Україні пенсії військовослужбовцям, держслужбовцям, науковцям і чорнобильцям, пише «ГЛАВКОМ».

Крім того, з 1 липня влада мала підняти пенсії людям віком 75+, однак черговий раз відклала власну «обіцянку». Поки що – до жовтня, а там – буде видно.

Нагадаємо, що ще у травні торік президент Володимир Зеленський пообіцяв доплати для пенсіонерів віком 75–79 років. Міністерка соцполітики Марина Лазебна конкретизувала, що будуть доплачувати аж до 500 грн на місяць.

Проте урядове рішення щодо введення таких виплат прийняли тільки у вересні 2020-го.

 

При цьому попередній розмір доплат був знижений з 500 до 400 грн, і що найважливіше, – нараховувати ці гроші уряд запланував лише з 1 липня 2021 року.

На сьогодні в Україні налічується 1,6 млн пенсіонерів віком 75-79 років. Відстрочка виплат по 400 грн на місяць означає, що кожен із них недоотримає близько 1200 грн.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень