ДВІ чи навіть ТРИ пенсії чекають на українців. Замість однієї

Але - після проведення пенсійної реформи

Найближчим часом в Україні планують провести пенсійну реформу.

Головним нововведенням може стати запровадження трирівневої пенсійної системи, як заведено у більшості розвинених країн, пише «Главком».

Нині більшості українців добре відомий тільки один вид пенсій – солідарні.

Це коли гроші на виплату пенсій збирають «зараз на зараз» (із зарплат працюючих громадян до Пенсійного фонду відраховується єдиний соціальний внесок і зібрана сума йде на виплату пенсій нинішнім пенсіонерам). Це вважається першим рівнем.

Однак насправді пенсійна система в Україні вже дворівнева.

Ще у 2003-му прийняли закон, який ввів добровільні пенсійні накопичення (це вже третій рівень). Проте великої популярності добровільно-накопичувальні пенсії з того часу так і не набули. По суті, вони були просто дозволені, але держава практично нічого не зробила для того, щоб це явище стало масовим.

Поки незрозуміло, чи зроблять у ході нової пенсійної реформи бодай щось для розвитку добровільного пенсійного накопичення, однак в уряді заявляють, що найближчим часом планують ввести в Україні ще один вид пенсійного забезпечення – обов’язкові накопичувальні пенсійні відрахування (що вважається другим рівнем пенсійної системи).

Очевидно, введення нового виду пенсій і стане головною складовою нової пенсійної реформи. Однак не єдиною.

В Україні введуть обов’язкове пенсійне накопичення

Проєкт закону «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення» зареєстрували у ВР ще взимку. Він передбачає, що робити обов’язкові відрахування на пенсійні рахунки повинні будуть і працівники, і роботодавці.

З уже нарахованої працівникові зарплати на його індивідуальний пенсійний рахунок буде переводитися мінімум 1% (за бажанням працівника відсоток можуть збільшити), а роботодавець зобов’язаний буде перераховувати на той же рахунок ще 2% нарахованої зарплати.

Також в супровідних документах наводяться розрахунки, які показують, що відсоток відрахувань планується підвищувати. Так, укладачі законопроєкту виходили з того, що в 2021 році відсоток обов’язкових накопичувальних пенсійних відрахувань становитиме 3%, у 2030 році – 4%, ще через 10 років це буде вже 6%, а у 2050-му – аж 7%.

Водночас, щоб не перевантажувати роботодавців податками, в уряді планували знизити розмір ЄСВ. Однак нещодавно голова Кабміну розповів про інший варіант, як може змінитися податкове навантаження на роботодавців:

Обговорюється такий варіант: 2% від нинішнього ЄСВ виділяємо в накопичення, не збільшуючи навантаження ні для фірми, ні для людини, і ще 2% беремо з податку на доходи фізосіб (ПДФО). Ці 4% дозволяють в сьогоднішніх цінах при виході на пенсію отримати 1 млн грн, – зауважив Денис Шмигаль.

Однак у такому випадку надходження до Пенсійного фонду зменшаться. Ймовірно, це і стало предметом невдоволення з боку МВФ під час обговорення пенсійної реформи.

Як можуть змінитися пенсії

Зараз у парламенті знаходяться й інші законопроєкти, які стосуються змін пенсійного законодавства. До прикладу, Кабмін подав до ВР законопроєкт про заміну паперових трудових книжок електронними. Це дозволить надавати допомогу автоматично. Інші законопроєкти посилюють вимоги до недержавних пенсійних фондів, які збиратимуть накопичувальні внески та вносять відповідні зміни до Податкового кодексу та інших законів, так як про накопичувальні пенсії раніше практично ніде не згадувалося.

Нова система може запрацювати вже з наступного року.

Головна мета цих змін – спробувати ліквідувати дірку в Пенсійному фонді, яка весь час збільшується і не допустити подальшого зниження рівня забезпеченості пенсіонерів. А за можливості – ще й збільшити його.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень