Думали, що працюю в «Жабці», - українська ІТ-шниця про те, чому їй «не зайшла» Польща

Каже, тут, якщо не працюєш – не виживеш

Фото ілюстративне

Історію Оксани з Харкова – ІТ-шниці, публікує ВВС Україна.

За розповідями жінки, з початком повномасштабної війни вона одразу їхала до Польщі працювати, – туди її компанія у перший рік війни перевела частину офісу.

«У Польщі треба тільки працювати, якщо ти там не працюєш, то не виживеш», - ділиться своїми враженнями Оксана.

Там високі податки, дороге житло. Соцвиплати (500 злотих або близько 115 євро) є лише на дітей.

Вона визнає, що знає людей, яким Польща «зайшла», але для себе вона зрозуміла, що це «не її країна».

Фото ілюстративне

Довкола всі думали, що я працюю в «Жабці» (популярний бюджетний супермаркет в Польщі. – Ред), - розповідає вона про свій досвід спілкування з поляками.

За розповідями подруги, в якої син закінчив університет в Польщі, «шлях якось соціалізуватися тут – це говорити польською так, щоб ніхто навіть не припустив, що ти якийсь іноземець».

Крім того, каже Оксана, «діти до війни вчилися у гарних математичних школах, і я зрозуміла, що такий рівень знань мої діти в Польщі не отримають».

Тож зупинилися на дистанційному навчанні – адже, каже харків’янка, вона – «свічер», тобто змінила фах на IT, а тому хоче завершити другу освіту в Україні, де для цього є можливості.

Тільки якщо ціллю є повністю стати членом польського суспільства, соціалізуватися і жити – для дітей це добре, - розмірковує вона і додає: Ми такі цілі не ставили.

Варіант Німеччини Оксана поки що відкинула, хоча такі пропозиції з її другим фахом були.

Щоб переїхати до Німеччини треба було б відмовитися від нинішньої роботи, а вона Оксані подобається, і виконувати її можна з будь-якої точки світу.

У своїх розповідях українці нерідко зазначають: німецьке суспільство є більш звиклим до «іншості», ніж польське, яке значною мірою є однорідним.

До пандемії мігранти складали понад чверть робочої сили в Німеччині - при середньому показнику в країнах Організації з економічної співпраці та розвитку у 18%.

 

У Польщі цей показник був на рівні 3-4%, а в Україні – близько 1%. Зараз на польському ринку праці іноземці складають 6,5%.

За даними Польського центру дослідження громадської думки (CBOS), більшість поляків (83%) позитивно сприймають присутність іноземних працівників на ринку праці і визнають їхню користь для економіки (72%).

Проте ставлення суттєво змінюється, коли їх питають щодо впливу присутності працівників-іноземців на них особисто. Тоді «гастарбайтерів» підтримують 48% опитаних, а 25% налаштовані негативно.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень