Допомогли втекти за кордон понад 2 тисячам ухилянтів: кожного з них ідентифіковано

Допомагали виїзду громадські та благодійні організації, серед яких, наприклад, «Просвіта»

Фото ілюстративне

Зловживання з призначеною для водіїв-далекобійників системою «Шлях», яку уряд з початком великої війни дозволив використовувати волонтерам, набули такого масштабу, що з цим треба щось робити, - пише NGL.media на прикладі однієї області.

Видання кілька місяців досліджувало використання системи «Шлях», і знайшло сотні громадських організацій і благодійних фондів, причетних до втечі з країни чоловіків призовного віку.

Ми з’ясували імена та прізвища 2248 чоловіків, які виїхали за дозволами від Львівської ОВА і не повернулися.

 

За різними оцінками, така «послуга» коштує на чорному ринку 3000-5000 доларів з особи, тож мова йде насправді про десятки мільйонів доларів.

NGL.media вирішило не публікувати прізвищ ухилянтів, натомість зосередилося на дослідженні громадських і благодійних організацій, які свідомо чи несвідомо сприяли їм, подаючи відповідні клопотання у ЛОВА.

Усього NGL.media виявило 372 такі організації і розказує про лідерів цього антирейтингу, від яких виїхали сотні ухилянтів.

Неочікувано рекордсменами дослідження стали дві організації, які ведуть діяльність за однією адресою у місті Миколаїв Львівської області – місцевий осередок всеукраїнського товариства «Просвіта» і ГО «Театр Хліб».

Ці дві організації входять до п’ятірки тих, що отримали найбільше дозволів через систему «Шлях».

Лише від цих двох організацій змогли втекти майже 200 чоловіків.

ОРганізації у Львівській області, що свідомо або несвідомо допомагали ухилянтам тікати за кордон

Зараз військові адміністрації та Мінінфраструктури не мають доступу до бази прикордонників і, відповідно, не знають про тих, хто виїхав і не повернувся. Єдина публічна інформація з цього питання – це інформація тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, у якій вказано, що станом на кінець квітня через «Шлях» виїхали і не повернулися майже 19 тис. чоловіків призовного віку.

Офіційного «чорного списку» недобросовісних фондів та громадських організацій нема. Єдине відомо, що міністерство заблокувало доступ для 10 перевізників.

Наразі для чоловіків, які використали систему «Шлях» для втечі за кордон, немає ані адміністративної, ані кримінальної відповідальності, йдеться у розслідуванні.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень