Допомога по безробіттю під час війни: скільки можна отримати та як зареєструватися онлайн

Можна звернутися до центрів зайнятості або оформити через «Дію»

Отримати статус безробітного і стати на відповідний облік можуть особи віком від 15 до 70 років які не мають заробітку, але хочуть й можуть працювати. Заявку про набуття такого статусу можна оформити у найближчому до вашого місцепроживання центрі зайнятості, або зареєструватися через застосунок «Дія».

Подати заявку в електронній формі можуть люди, які:

  • пройшли електронну ідентифікацію та автентифікацію;
  • є громадянами України;
  • мають паспорт громадянина України та/або паспорт громадянина України для виїзду за кордон та реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Щоб подати заявку на отримання статусу безробітного та призначення виплат через «Дію», потрібно зробити таке:

  • авторизуватися у кабінеті громадянина на gov.uaза допомогою електронного підпису;
  • заповнити заявку;
  • подати її у зручний вам центр зайнятості;
  • ввести номер соціального рахунку та вибрати періодичність отримання виплат (якщо немає соціального рахунку, упустити цей етап. Але протягом 10 робочих днів після призначення виплат відкрийте соціальний рахунок та надішліть його реквізити на електронну пошту центру зайнятості, де подали заяву);
  • завантажити потрібні документи;
  • перевірити дані та підписати їх електронним підписом.

Які суми зараз виплачують?

Допомогу по безробіттю призначають центри зайнятості з восьмого дня після реєстрації безробітного за його особистою заявою.

Розмір допомоги визначають залежно від страхового стажу та заробітної плати, яку людина отримувала раніше. Якщо таких даних немає, то суму визначають на основі довідок про заробітну плату (грошове забезпечення, винагороду за цивільноправовим договором), яку людині видав роботодавець, військовий комісаріат, де людина стояла на обліку, або військова частина, де людина проходила службу.

Водночас допомога по безробіттю не надається особам, які не мають страхового стажу. Це правило не стосується лише:

  • молоді, яка закінчила або припинила навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, звільнилася з термінової військової або альтернативної (невійськової) служби та потребує сприяння у працевлаштуванні на перше робоче місце у разі реєстрації у встановленому порядку відповідних осіб як безробітних;
  • взятих на облік внутрішньо переміщених осіб, які не мають документів, необхідних для надання статусу безробітного. До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітної плати (доходу), страхового стажу допомога по безробіттю таким особам призначається у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття.

Якщо через військові дії центри зайнятості не можуть забезпечити фінансування, то кошти перераховуватимуться Ощадбанком на рахунки безробітних.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень