Долар зріс до нових рекордних показників: Чи варто зараз продавати валюту

Що кажуть експерти

Минулого тижня в Україні почав рости долар. Іноземна валюта подолала позначку 41 грн та дорожчатиме далі.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів, що за офіційною інформацією, середній за рік курс долара в Україні цього року має становити 40,7 грн. Тому, якщо у першому півріччі він був нижчим за цю цифру, то у другому півріччі, найімовірніше, буде помітно вищим.

На поточному тижні можливо очікувати подальшого зростання як офіційного курсу понад 41 грн/долар, так і міжбанківського. А готівковий курс поступово наближатиметься до 41,6-41,8 грн/долар у продажу. Однак підстав для паніки нема, гривня не обвалиться, Нацбанк контролює ситуацію, – зауважив Олег Пендзин.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що здорожчання долара пов’язане зі значним зростанням попиту на валюту на минулому тижні з боку імпортерів, як військових, так і цивільних.

Це продовжиться й надалі, але чи буде на поточному тижні – прогнозувати складно, особливо щодо військових закупівель, бо це закриті дані, – зауважив Олександр Охріменко.

Продавати чи купувати валюту?

Експерт Олег Пендзин вважає, що варто триматися гривні, як джерела гарантованого прибутку. Він підрахував, що у 2024 році очікувана девальвація гривні становитиме менш як 10%.

Було у січні 38,5 грн/долар, у грудні може бути 42, це близько 9%, які можна заробити на зростанні курсу долара. А гривневі депозити дають прибуток у середньому понад 10% річних, державні цінні папери – до 14% річних. До того ж гривневі вклади вам повернуть у будь-якому випадку, на відміну від валютних, там є обмеження в конвертації, не більше 100 тисяч гривень. Поки гривня зручніша як засіб інвестування, – зауважив Олег Пендзин.

Олександр Охріменко переконаний, якщо купувати валюту, то з дальнім прицілом на отримання прибутку від зростання курсу 2026 року, адже, за інформацією уряду, долар тоді коштуватиме понад 46 грн.

А в короткостроковій перспективі, тобто на 6-9 місяців, вигідніше вже зараз вкласти кошти у все необхідне для виживання взимку, а також у пальне для генераторів струму, якщо ви ними користуєтесь. Бо ближче до зими це все буде набагато дорожче, ніж зросте курс долара, – додав Олександр Охріменко.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень