Правила в’їзду до країн Шенгенської зони для нас із вами – зміняться (ETIAS)

Роз’яснення від Міграційної служби

Правила в’їзду у країни Шенгенської зони незабаром для українців зміняться.

І зміняться вони – не в кращий бік. Як інформує Державна міграційна служба,

Це відбудеться у зв’язку з запуском нової системи ETIAS, яка передбачає створення єдиної бази мандрівників, для використання безвізового режиму.

 

Тож тепер нам необхідно буде раз на три роки реєструвати паспорт і готувати додаткові євро

Систему авторизації ETIAS (European travel information and authorisation system, Європейська система авторизації та інформації щодо подорожі) планують запустити у країнах Шенгену у зв'язку із давно запланованою зміною системи контролю на кордонах ЄС.

Докладніше пояснює головний спеціаліст із зв`язків з громадськістю та ЗМІ ДМС у Рівненській області Валентина Іванюк:

«ETIAS – допомагає перевірити документи подорожуючого і з’ясувати, чи немає цієї людини у базах даних порушників, потенційних терористів, чи не порушувала вона міграційні правила тощо.

 

Певне подорожчання буде.

 

Доведеться сплатити 7 євро один раз на три роки. Але чи є ця сума якось значимою для подорожуючих до ЄС?

 

Звичайно ж, ні!»

Для дітей до 18 років та особам віком від 70 авторизація буде безкоштовною. Реєстрація діятиме три роки, перед кожною поїздкою проходити процедуру не потрібно.

В анкеті будуть запитання на кшталт: чи не скоювали ви кримінальних правопорушень за останні 10 років, які країни ви відвідували останніми роками, тощо.

 

Запити до національних баз даних держав-членів ЄС система зробить сама. Жодних штампів у паспорт про пройдену перевірку робити не знадобиться.

А щоб зекономити, Міграційна служба пропонує лайфхак.

Після того як система запрацює, буде сенс зробити авторизацію для дітей, яким от-от виповниться 18.

 

Тоді запис буде внесений у систему ETIAS безкоштовно і діятиме, аж поки дитині не виповниться 21 рік, у разі, якщо не зміниться паспорт.

Нова система не надто ускладнить подорожі за кордон - вважають у Державній міграційній службі, адже, якщо хтось випадково забуде про ETIAS та згадає про нього вже, приміром, в аеропорту чи на автовокзалі, то зареєструватися можна буде також з мобільного.

І хоча формально подорожуючим радять проходити авторизацію за три доби, це є радше перестраховкою.

Досвід аналогічної американської системи авторизації безвізових подорожей свідчить, що у 99% випадків вона дає авторизацію протягом п'яти секунд після введення даних. І є сенс розраховувати, що схожа швидкість буде і у європейської системи, кажуть у ДМС.

Тож у ДМС спростовують фейк в українському інфопросторі про «скасування» безвізу для українців.

 

Поширює неправдиву інформацію російська агітаційна пропаганда, кажуть у Міграційній службі.

Ще наприкінці лютого Державна міграційна служба поширила офіційне роз’яснення про те, що безвіз у поїздках до ЄС продовжує діяти.

І, насправді йдеться про систему за назвою ETIAS, розробка якої ближчим часом має перейти на фінальну стадію (про це було відомо  з 2016 року у відповідних  роз`ясненнях Європейської комісії).

Нова система запрацює з 2021 року. Нововведення не стосуватиметься чотирьох країн ЄС, на які розповсюджується безвіз – Румунію, Болгарію, Хорватію та Кіпр.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень