До Дня спротиву російській окупації Криму в Острозі презентували пам’ятні монети (ФОТО)

Нумізматична колекція музею поповнилася 30-тьма екземплярами

Сьогодні, 26 лютого, в Україні відзначають День спротиву окупації АР Крим та міста Севастополя. Саме цього дня сім років тому у Сімферополі відбулось найбільше зібрання на підтримку цілісності та єдності України.

З метою вшанування мужності й героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, торік президент Володимир Зеленський підписав указ про встановлення 26 лютого в Україні Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, повідомляє Радіо ТРЕК з посиланням на пресслужбу Рівненської ОДА.

Цього дня на Рівненщині запланували низку заходів.

О 19:00 усіх охочих запрошують на тематичну виставу «На полі крові».

 

Показ відбудеться у Рівненському академічному українському музично-драматичному театрі.

А в історико-культурному заповіднику Острога презентували нумізматичну колекцію, присвячену Кримському півострову.

- Вже понад століття формується нумізматична колекція нашого музею. Наразі у комплектуванні нараховується понад тисяча монет. І сьогодні ще 30 унікальних монет ми з гордістю презентуємо.

 

Усі вони зберігатимуться у нас і будуть у вільному доступі для відвідувачів, - розповідає старша наукова співробітниця відділу охорони історико-культурної спадщини, археології та нумізматики Людмила Жуковська.

На 30-ти нових представлених монетах зображені стародавні Кримські міста, науково-дослідні установи, курорти Криму, освітньо-релігійні мусульманські пам’ятки та пам’ятки архітектури, а також трагічні події в історії кримського народу.

Монети присвячені містам-героям, на них викарбувані тематичні надписи: «Місто-герой Севастополь», «Місто-герой Керч».

Як розповідають в історико-культурному заповіднику Острога, банкнотно-монетний двір НБУ продовжує карбування пам’ятних монет, присвячених Кримському півострову.

Протягом останніх 5-ти років вводились в обіг ще низка монет. Зокрема, «700 років мечеті хана Узбека і медресе», «Пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу», «100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу», «Автономна Республіка Крим», «100-річчя Таврійського національного університету ім. Вернадського», «Місто Севастополь».

У 2020 році випущено монету «Амет-Хан Султан», присвячену 100-річчю від дня народження одного з найвідоміших військових льотчиків часів Другої світової війни, випробувачу, національному герою кримськотатарського народу – Амету-Хану Султану.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень