Для українських біженців у Польщі змінюються умови перебування

Все, про що треба знати

У Польщі анонсували зміни умов перебування у країні українських біженців. Вони стосуватимуться перетину кордону, документів та оплати житла.

Так, згідно з новими правилами, українські біженці повинні обов'язково мати номер PESEL. Нашим співгромадянам надається 30 днів, щоб подати заявку на оформлення PESEL. Зазначається, що станом на жовтень PESEL у Польщі отримали вже 1,4 млн українських біженців.

Водночас нові правила полегшать українцям перетин кордону. Згідно з поправкою, довідка про тимчасовий захист даватиме право перетинати польський кордон без необхідності отримання візи багаторазово. Також діти українців, які під час війни народилися на території Польщі, матимуть довідку про тимчасовий захист.

Крім того, виїзди біженців з Польщі контролюватимуть ZUS (Управління соціального страхування) та інші муніципальні установи – аби уникнути нецільової виплати грошової допомоги. Установи незабаром отримають доступ до інформації щодо перетину кордону біженцями.

А ще тепер українці мають оплачувати своє проживання у пунктах масового розміщення – після 120 днів перебування у них: біженці, які перебувають у Польщі понад 120 днів, покриватимуть 50% загальної вартості (не більше 40 злотих на день), а якщо йдеться про більший за 180 днів термін, то 75% витрат (максимум 60 злотих на день).

Винятки – люди з інвалідністю, пенсіонери, вагітні чи особи, які доглядають дітей і не можуть працювати.

Джерело: Yavp.pl

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень