Для чого в СРСР випускали телевізори на 12 каналів, якщо ті – не «ловили»?

Цікава історія про два канали для радянських громадян

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Якийсь час телевізори у Радянському Союзі були справжньою розкішшю. Та вже до середини століття така техніка стала невід’ємною частиною кожної оселі.

Навіть попри те, що тогочасні телевізори транслювали усього 2 канали (при можливості у 12!) Виникає логічне запитання: чому???

Історія радянських телевізорів

Звісно, перші радянські телевізори були досить примітивними. Вони показували лише одну програму, тож  комплектація навіть не передбачала наявність перемикача.

Телевізор із перемикачами на 3 канали з’явився лише на початку 50-х років. Цей телевізор мав назву «Север».

У 1955 році з’явився «Авангард-55». На цьому телевізорі був перемикач для 5 каналів

А от 12-канальний телевізор почали випускати в СРСР лише у 1957 році. Носив він яскраву та гучну назву «Рубін-101», але при цьому транслювалася по цьому телевізору, як і раніше, лише одна програма.

Повноцінна друга програма з’явилася на цьому телевізорі лише в середині наступного десятиліття, у 1965 році. Спершу вона була доступна лише жителям столиці, та згодом почала доходити і до жителів більш віддалених країв.

Справжнє призначення багатоканального перемикача

Коли телевізори тільки почали виробляти, у містах почали встановлювати телевізійні вежі – одна вежа на весь населений пункт. Діапазон сигналу був 30-70 км.

За таких умов у мешканців центральних міських районів не виникало жодних проблем, а ось до приміських та заміських зон телемовлення просто не доходило – сигнал губився. Тому зростала потреба у будівництві додаткових телевізійних вишок.

І вже на цьому етапі виникли технічні труднощі.

Сигнали з кількох телевеж перебивають один одного, у результаті з’являються сильні перешкоди на каналах. Для того, щоб мінімізувати це, програми з різних вишок транслюються відразу кількома каналами.

Для повноцінного та комфортного мовлення двох програм знадобилося транслювати їх аж на 12 каналах!

Джерело: gsminfo

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень