Директор впливовіший за мера, а діти працюють на фермах! - українка про досвід ірландських шкіл та чи корисний він для України

Двоє дітей українки відвідують тамтешні навчальні заклади

Ірина Дейнеко – фахівчиня з батьківсько-дитячих відносин, директорка табору Leader Land та Центру розвитку «Лідер», мама двох дітей, яка тимчасово живе з ними в Ірландії, розповіла про навчання у місцевих школах:

Моїй доньці 14 років, вона навчається в ірландській школі з квітня. В Ірландії ми жили в різних регіонах, завжди в готелях з іншими дітьми різного віку. Всі вони ходять до школи та діляться враженнями, які я і спробую передати.

Як розповіла Ірина, в Ірландії школи діляться на початкові - з 4 до 12 років, та старші - з 13 до 17 років.

Це завжди окремі споруди, в різних частинах міст і сіл.

Школи виглядають дуже сучасно:

В Ірландії дуже багато уваги приділяють шкільній освіті. Школи сучасно обладнані, будівлі шкіл – одні з найбільших і найкрасивіших у містах. До вчителів і дирекції ставлення в громадах дуже поважне, директор на рівні, а іноді і впливовіший, ніж мер.

 

Початкова школа

Початкова школа в цій країні з 4 (!) років.

Але дітям там дуже цікаво, і навіть ті дітки, які зовсім не хотіли ходити у школу в Україні, в Ірландії біжать із задоволенням! У чому ж секрет? Багато ігор, більшість із них на подвір’ї, сучасні іграшки, педагоги відкриті, активні, творчі, - зазначає українка.

Як вам урок, коли діти ходять по лісу і вивчають жучків? Сідають і дивляться за ними, діляться враженнями! А відзначити день народження шкільного песика з тортом і подарунками?! А день морозива чи какао щочетверга?!

Все це є в ірландських школах, - розповідає Ірина Дейнеко.

І продовжує: на перший погляд, може здатися, що програма порівняно з українською надто легка, але всі діти її успішно опановують, і роблять це із задоволенням!

Кімната в ірландській початковій школі (фото з мережі)

Індивідуальний підхід

Старша школа відрізняється від молодшої інтер’єром, дизайном: графіті на стінах, кабінети облаштовані як офіси якихось новітніх компаній! Усе стильно, молодіжно! У старшій школі навантаження збільшується помітно, але є спеціалізації: «інженерія», «бізнес», науки, творчість.

Дитині допомагають обрати спеціалізацію і відповідно складають ОСОБИСТИЙ розклад! Учень може сам змінювати кількість предметів на семестр! Що цікаво: у старшій школі немає сталих класів! Тобто ти можеш з кимось зустрічатися на кулінарії, а з іншим – на психології чи релігії.

Також в Ірландії існує великий вибір шкіл: є школи тільки для дівчат чи хлопців, є релігійні (але місцеві кажуть, що там релігії не так уже й багато) або звичайні змішані школи. Уроки релігії, до речі, часто проходять у храмах.

В Ірландії дуже спортивні школи, усі діти грають у командні ігри – футбол, гандбол, гольф. А коли ми жили на півночі Ірландії, там навіть були уроки СЕРФІНГУ!

А ще в старшій школі обов’язкова літня практика, коли діти працюють на фермах, підприємствах, у магазинах і отримують за це кошти! Усе офіційно і по-справжньому! Коротше кажучи, гарний приклад освіти – це Ірландія! Ми можемо цю модель брати собі за приклад і також удосконалювати свою! Можна багато розповідати, я цікавилася цією системою освіти ще до приїзду сюди, а тепер маю можливість вивчати безпосередньо. І скажу відверто: є чого повчитися!

Про особливості навчання в Ірландії ми також писали у матеріалі:

Недешеве задоволення, учнівський дрес-код, перше причастя: з чим стикнулися українці у школі в Ірландії

 

Джерело: Вікторія Сидорова для 0462.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень