Деяких військових можуть відправити за ґрати: В чому причина?

Відповідь адвоката

Правопорушення у військовій сфері – серйозні злочини, а особливо під час дії воєнного стану. За це ви можете отримати кримінальну відповідальність.

Про це розповідає адвокат Олексій Панасенко, пише сайт PROГроші.

Невиконання наказу належить до категорії воєнних злочинів. Покарання за цей злочин настає відповідно до статті 402, 403 Кримінального кодексу України.

Отже, ви можете понести відповідальність у тому випадку, коли накази НЕ було виконано вчасно, вірно та повністю через забудькуватість, неуважність тощо.

Яке покарання за відмову від виконання наказу

Якщо ви відмовилися виконувати наказ в період дії воєнного стану чи у бойовій обставині, то це карається обмеженням волі від 5 до 10 років.

- Відповідно до Дисциплінарного статуту та Статуту внутрішньої служби Збройних сил України, начальник (командир) відповідає за відданий наказ, відповідність наказу законодавству України та наслідки відданого наказу, – йдеться у повідомленні.

Виходить, що виконанню підлягає лише законний наказ. Якщо мова йде про очевидно злочинний наказ, то за відмову його виконання не передбачено кримінальне провадження.

Законним вважається наказ, який:

  • відданий відповідною особою в межах повноважень та належному порядку;
  • за змістом не суперечить чинному законодавству;
  • не пов’язаний з порушенням конституційних свобод та прав людини й громадянина.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень