Дерева, які вижили після удару атомної бомби, розводить пенсіонер у Гощі (ФОТО)

Сотні реліктових дерев – гінкго – у дворі будинку

Чоловікові вже 86 років. Анатолій Терещук 32 роки пропрацював у рівненському «воднику». Успішно захистивши дисертацію, став кандидатом технічних наук, членом Асоціації екологів України. А коли вийшов на пенсію, поринув у стихію свого давнього захоплення народним цілительством, здобув ступінь доктора народної медицини. Про чоловіка та його незвичне заняття пише volyn.com.ua.

Якось Анатолій Терещук у ботанічному саду побачив незвичне дерево і з цікавості взяв із собою трохи насіння.

Анатолій Терещук. Фото - rvnews.rv.ua.

Дізнався, що це — реліктове дерево гінкго двопалатне, або гінкго білоба, яке росте на Землі вже майже 300 мільйонів років, тобто ще з часів динозаврів, і захопився ним.

Реліктовий екзот невибагливий, легко пристосовується до ґрунтів.

Гінкго навіть вистояло в Нагасакі, коли на це місто скинули ядерну бомбу, і вже через рік давало плоди.

Любить вологу і світло.

Нині на присадибній ділянці рівнянина площею у 7 соток — найбільша в Україні плантація екзотів. Окрім того, уже понад 10 тисяч дерев Анатолій Іванович і роздав знайомим, і вислав в інші регіони країни.

— Моєму найстаршому дереву вже понад 20 літ. Коли ж цим серйозно зайнявся, почав відправляти саджанці гінкго в різні країни світу. Не забував і про свій рідний край. Зокрема у Гощі, у відомому не лише в Україні санаторії «Червона калина» в селі Жобрин Рівненського району та інших населених пунктах області є навіть цілі алеї цих унікальних насаджень, — каже Анатолій Терещук.

Гінкго відоме своїми лікувальними властивостями. Основним його призначенням у медицині є поліпшення прохідності судин і системи кровообігу. Деякі фармацевтичні компанії використовують його як основу препаратів для профілактики інсультів та інфарктів. Окрім цього, дерево здатне знизити рівень холестерину і сечової кислоти в організмі, є потужним антиоксидантом, що уповільнює старіння.

Однак гінкго корисне не лише своїми цілющими властивостями. Його деревина дуже м’яка і податлива, що робить її зручною для виготовлення шахових фігур, оригінального посуду для чайної церемонії та інших неординарних виробів.
Господар розповідає, що реліктовий екзот невибагливий, легко пристосовується до ґрунтів.

У Німеччині його називають деревом Гете, оскільки відомий поет присвятив своїй коханій Маріанні фон Віллемер вірш «Ginkgo biloba», де листя цього дерева стало символом того, що можуть створити дві окремі закохані половинки.

Є їхнє зображення також і на прикрасах.

Навіть на одному зі знаменитих яєць Фаберже є листя гінкго.

Разом із батьком цікавиться вирощуванням цих дерев і донька Тетяна — інженер-геолог за професією. Уже не раз вони брали участь у наукових конференціях, для яких готували матеріали про властивості гінкго.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень