Чи зруйнується унікальний туристичний об’єкт Рівненщини - садиба Валевських?

Адже ця пам’ятка архітектури місцевого значення давно в аварійному стані

Садиба Валевських

Садиба Валевських у селищі Гоща - унікальна для України. Адже витримана у стилі шале - альпійського будиночка з фахверковим (каркасним) фасадом і мансардним поверхом. Такі будували колись у Західній Європі.

Гощанська селищна рада нічого не може у садибі задля її збереження зробити, бо вона їй не належить. Тож попросила районну раду передати будівлю селищу. Чи вже передача завершилася, розповів селищний голова Гощі Микола Панчук:

Протягом двох років триває процедура передачі. Але вона вже до логічного завершення доходить. У жовтні, скоріше за все, садиба вже буде власністю громади. І тоді нам буде швидше залучити того інвестора, зробити проект і виграти туди кошти. Звичайно, своїми коштами ми її не подужаємо.

Микола Панчук

Микола Панчук каже, що планує обов’язково садибу Валевських відновити. Тому що, пояснює, це - одна з найбільших пам'яток архітектури селища і його окрас, яка допоможе залучити туриста. А тим часом у Гощі поки просто популяризують садибу. Встановили вказівники на трасі Київ-Чоп у напрямку пам'ятки архітектури, провели біля неї фестиваль «Гощафест».

Також, як розповів керівник відділу стратегічного розвитку Гощанської селищної ради Євгеній Сульжук, зараз ведуть перемовини з поляками та білорусами, щоб подати спільний проект на грант транскордонної програми Європейського Союзу. Сума там невелика – 60 тисяч євро на всіх партнерів. Але це дозволить зробити садибу впізнаваною не тільки в Україні, а й за її межами.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень