Депутати знають, що врятує озеро на Басовому Куті від лямблій та стафілококу

Комунальне підприємство, на яке «повісять» водойму, та земснаряд за кілька мільйонів?

Депутати Микола Бляшин, Олександр Довжаниця та Олександр Гомон під час засідання круглого столу

Ініціативна група з міських депутатів та експертів із «водника» хоче зробити неможливе – створити комунальне підприємство, яке б ...відповідало за стан двох головних водойм обласного центру. Йдеться про Басівкутське водосховище (у народі – озеро Басів Кут) та річку Устя. Депутати та експерти впевнені, що озеро у жахливому стані, бо за нього ніхто не несе відповідальності. Як тільки створять спеціальне підприємство, на баланс якого віддадуть обидві водойми, ситуація покращиться. Принаймні, у цьому впевнений депутат Рівненської обласної ради Олександр Гомон:

Альтернатива є. Потрібно створити комунальне підприємство, яке буде опікуватися проблемами Усті та озера, що на мікрорайоні Басів Кут. Також нам потрібно привести міську програму очистки водойм до відповідності. Тобто, щоб вона діяла не на папері – а на практиці. Також зараз було б добре придбати земснаряд, який би очистив дно озера від мулу. За різними даними дно – суттєво забруднене.

Також, за словами Олександра Гомона, місту потрібно зробити паспорт водного об’єкта. Таким чином можна буде убезпечити береги водосховища від приватизації. Та найбільшою проблемою, за словами депутата, є проблема зі зливом у озеро каналізації зі сторони Нового Двору.

Приблизно так виглядає земснаряд. Його орієнтовна вартість становить 4,5 млн грн  

Поки ж питання порятунку «потопельника» вивчають депутати та експерти, спеціалісти із обласного лабораторного центру констатують, що озеро та річка Устя брудні. І найголовнішою проблемою водойми є каналізаційні стоки.

 Говорить заступник начальника обласного лабораторного центру Ольга Брезецька:

За попередніми результатами лабораторних досліджень вода в озері Басів Кут не відповідає нормативам. Попередньо у воді знайшли стафілокок та лямблії. Наші результати вказують на органічне забруднення водойми господарсько-побутовими стічними водами. Іншими словами – стоками із каналізації.

Зауважимо, що у лабораторному центрі контроль за станом води у озері Басів Кут здійснюють щотижнево.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень