Депортація-1947: За день з України вивезли 78 000 людей, серед них були мешканці Рівненщини

Операцію проводили лише на Заході країни

Сьогодні, 21 жовтня, в Україні 75-ті роковини з дня масової депортації людей.

Однією з головних цілей операції «Запад» 1947 року було нейтралізувати діяльність Української повстанської армії та тих, хто їй співчував і допомагав, повідомляє Радіо Свобода.

Виселенню підлягали: повнолітні та неповнолітні члени сімей повстанців та їхні близькі родичі, які проживали разом.

Операцію проводили у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській та Рівненській областях, звідки впродовж доби до Казахстану та віддалених районів Сибіру вивезли близько 78 000 українців.

У Львові операцію «Запад» проводили з 2 до 4 години ночі. Сон перервали жителям Рави-Руської, Жовкви, Буська, Городка та Яворова. В інших районних центрах та селах Львівської області операція розпочалась на світанку.

Для проведення операції радянська влада залучила 30 000 солдатів і майже 16 000 керівного складу силових відомств.

Озброєні бійці з Держбезпеки оточували села і за списками, після обшуку, у вантажівках відправляли людей на залізничні станції. Для збору речей передбачалося дві години, однак під час акції цього не дотримувались. Підпілля попереджало про заплановану акцію шляхом поширення листівок «Ховайтеся, вас будуть виселяти, – йдеться на сайті Українського інституту національної пам’яті.

В документах, які розсекретила СБУ, є доповідні записки, які свідчать про опір населення.

При виїзді автомашини з посадженими на неї сім’ями бандитів, село Корнин Рівненського району, жителями цього села щільним кільцем була оточена машина з метою затримання її виходу з села. У зв’язку з цим оперативна група для наведення порядку та отримання можливості виїзду автомашини з сім’ями бандитів вимушена була відкрити попереджувальний вогонь.

 

Аналогічні факти затримання автомашин із завантаженими на них сім’ями бандитів мали місце в селах Новий Двір та Обарів Рівненського району, – звітують відповідальні за реалізацію операції «Запад» у Рівненській області уповноважений МДБ СРСР полковник М. Головков та начальник управління МДБ у Рівненській області В. Шевченко.

Відомо також, що одна родина сховала свою доньку на другому поверсі будинку, а потім хтось із батьків скинув її з вікна на руки жителям села, які чатували під будинком. Оперативники дитину так і не знайшли, її сховали селяни.

В деяких селах Рівненського, Олександрійського, Тучинського, Межиріцького та інших районів жінки супроводжували висланих плачем та криком. Були випадки, коли окремі з них демонстративно вимагали, щоб їх повантажили разом з висланими або розстріляли на місці, – повідомляють у документах виконавці депортації.

Відомо, що це не перша депортація місцевого та мирного населення із Західної України. Радянська влада визнала цей метод як дієвий у боротьбі з українським підпіллям.

На Заході України зростали опозиційні настрої, населення вороже ставилося до влади, були сильні позиції українських націоналістів, адже після завершення радянсько-німецької війни більшість збройних акцій Української повстанської армії були направлені проти непопулярних заходів радянської влади, – пояснив кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу історичної регіоналістики Інституту історії України НАН України Олег Бажан.

До того ж на Заході ігнорували вибори до Верховної Ради СРСР – вони викликали народний протест. Тож українців примушували йти голосувати, щоб показати явку.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень