Депопуляція в Україні: науковиця назвала, скільки українців повернуться додому після війни

 Та що саме допоможе покращити демографічку ситуацію в країні 

Уже не верше демографи пояснюють, що в Україну доведеться залучати мігрантів, аби хоч якось покращити демографічку ситуацію. Депопуляція в Україні розвивалася давно, але війна тільки погіршила ситуацію. 

Хочемо ми чи не хочемо, але змушені будемо залучати мігрантів. Бо в Україні до війни щільність населення була десь 45 людей на км. в Європі є країни, де понад 100. Але в Європі є Норвегія, у якій 14. Ми не Норвегія, ми не зможемо забезпечити відродження економіки, розвиток економіки, якщо не буде достатньо робочої сили. Кваліфікованої, мотивованої тощо. Якщо ми про це думаємо, то розуміємо, що депопуляція є неминучою. І без війни вона би була.

 

Війна значно посилила ці процеси. Тому ми змушені будемо завозити людей із інших країн, – каже директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Елла Лібанова.

Стосовно людей, які через повномасштабне російське вторгнення були змушені виїхати за кордон, то на думку Лібанової, додому повернуться не всі. І точно не зараз, бо звати їх переважно нікуди. 

Триває війна, виїхали люди переважно з дітьми. В мене особисто не повернеться язик сказати «повертайтеся». Куди, до Харкова повертатися? До Києва можна, а куди ще можна? Тому це питання, швидше, майбутнього, як їх повернути. Всіх ми не повернемо, не треба про це навіть і говорити. Дай Боже, аби ми повернули половину. Я буду щаслива, якщо ми повернемо половину або 60%, про більше навіть не мрію, – зауважила науковиця.

 

Джерело: Патріот Донбасу 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень