День прапора України: Коли вперше синьо-жовті коліри помітили в офіційній символіці

Все почалося сотні років тому  

Сьогодні, 23 серпня, українці відзначають День державного прапора.

Це стяг із двох горизонтальних смуг синього та жовтого кольорів.

Згідно із найбільш популярним тлумаченням колірної гами прапора, синя смуга символізує ясне небо, а жовта – золоті пшеничні ниви

Втім, існують твердження про те, що насправді барви нашого прапора здавна символізують дві головні стихії природи – воду і вогонь. Водночас з релігійного погляду, жовтий (золотий) колір – уособлює Творця і взагалі Вищу духовність, а синій – усе земне.

Цікаво, що перша історична згадка про поєднання синього та жовтого елементів в офіційній символіці датується 1256 роком – днем заснування Львова. Герб цього міста, зокрема, прикрасив золотий лев на синьому тлі.

Фото із сайту Про Україну і українців
Фото із сайту Про Україну і українців

Золотий і синій кольори з XIV ст. офіційно використовувалися в гербі Руського королівства. Також ці кольори є і на гербах місцевої знаті, князів, шляхтичів.

Поєднання символічних для країни кольорів було й у добу козацтва, особливо починаючи з XVIII ст. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.

Листівка, випущена в м. Броди у 1902 р.
Листівка, випущена в м. Броди у 1902 р.

Поєднання синього і жовтого кольорів остаточно стало єдино національним на початку XX ст. Перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила закон, затвердивши поєднання жовтого і блакитного як стяг Української Народної Республіки.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень