На Рівненщині велосипедисти утворили герб України та проїхалися стежками повстанців (ФОТО)

Місцями, які мають власну історію боротьби за Незалежність України

23 серпня до Дня Державного Прапора України через сім сіл Демидівської громади пройшов велосипедний пробіг «Стежка пам’яті УПА».

Учасники подолали символічні 30 кілометрів, присвятивши заїзд 30-тій річниці Незалежності України.

Захід був організований місцевим активістом Сергієм Щербатюком з метою популяризації здорового та свідомого способу життя, а також велоспорту, як елементу проведення активного та корисного дозвілля та відвідання місць пам'яті Української повстанської армії на теренах Демидівської територіальної громади.

Захід такого масштабу відбувся вперше у нашій громаді та пройшов через 7 населених пунктів та 7 пам'ятних місць, пов’язаних з діяльністю УПА, де для учасників були організовані невеликі краєзнавчі екскурси.

Зокрема, у селі Вовковиї біля кургану пам’яті УПА учасники довідались цікаві факти боротьби українських повстанців у 40-50-ті роки минулого століття.

Скорботна і сумна місцина є на самому краю громади – в урочищі Долина смерті про жахливі події нагадує пам’ятний хрест і гранітний монумент. Саме тут відбувалися злодіяння диверсійної групи НКВС під керівництвом Сафата.

Енкаведисти безжальними стратами залякували місцеве населення і налаштовували їх проти УПА. Справжня правда відкрилася лише після здобуття Україною незалежності. У своїх книгах розкриває багато таємниць письменник і дослідник визвольного руху, уродженець села Ільпибоки Микола Руцький.

По завершенні учасники поспілкувалися і обмінялися враженнями за обідом на березі місцевої водойми. Загалом у заїзді взяли участь 25 осіб, зокрема, підтримати демидівчан приїхали гості з села Мирогоща Леся і Роман.

Учасники залишилися задоволені поїздкою, зробили безліч неймовірних фото, милувались чудовими краєвидами і висловили запевнення, що подібні заходи будуть користуватися популярністю, а веломаршрут може стати туристичним магнітом Демидівщини.

Проведення велопробігу стало можливим завдяки проєкту «Велопробіг місцями бойової слави Української повстанської армії на теренах Демидівської ОТГ», який реалізований громадською організацією «Сприяння розвитку села» за фінансової підтримки департаменту розвитку адміністративних послуг, соціальної, молодіжної політики та спорту Рівненської обласної державної адміністрації.

Текст і фото - Василь Березюк, спеціально для Радіо Трек.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень