День Незалежності випадає на четвер. Чи матимуть українці довгий вікенд цього року?

Нагадаємо правила вихідних у дні державних свят під час війни

На час дії воєнного стану призупинено дію положень законодавства, яке регламентує питання щодо офіційних святкових та неробочих днів.

Тому відповідних днів під час воєнного стану немає.

При цьому роботодавець має право самостійно встановлювати режим роботи підприємства. Тобто, якщо  є виробнича необхідність, роботодавець може вивести працівників на роботу — при цьому робочий день буде оплачуватися у звичайному розмірі та включатися до стажу, що надає право на оплачувану відпустку.

Якщо ж виробничої необхідності працювати у святковий день немає, роботодавець може встановити графік роботи підприємства, який враховує святкові дні.

А от субота та неділя залишаються вихідними днями. Тобто, якщо до введення воєнного стану державне свято припадало на вихідний день, то вихідний день переносився на наступний після святкового або неробочого, однак після введення воєнного стану такого перенесення не відбувається.

І якщо державне свято випаде не на вихідний день, а на робочий (до прикладу, у 2023 році 24 серпня — День Незалежності України, випадає на четвер), швидше за все, це буде звичайний робочий день, оскільки, за прикладом 2022 року, переважна більшість роботодавців не робили цей день вихідним.

З упевненістю можна стверджувати, що більшість роботодавців розцінюють такі дні як робочі.

У мирні роки більшість роботодавців запропонували б колективу відпрацювати п’ятницю 25 серпня у суботу тижнем раніше (наприклад 19 серпня) чи пізніше (наприклад 29 серпня), то українці б мали тривалий вікенд, з 24 до 28 серпня, тобто 4 дні.

Джерело: ФОКУС

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень