Дефіцит і подорожчання товарів: що чекає на українські супермаркети через блокаду кордону у Польщі

Пошук альтернативних шляхів постачання здорожує кожен рейс на 100 Євро  

Таку картинку в одному з рівненських супермаркетів "Сільпо" застав кореспондент "Радіо Трек" близько 15-ї у понеділок, 16 березня.

Ритейлери прогнозують подорожчання товарів у роздрібній торгівлі. Через блокаду кордону постачальники шукають альтернативні маршрути, що веде до збільшення ціни кожного рейсу на 600-100 Євро.

Ситуація набуває критичного масштабу, адже загальний час очікування на перетин кордону у деяких випадках досягає місяця. Це змушує операторів шукати альтернативні маршрути, зокрема через сусідні держави (Угорщину чи Румунію), що призводить до труднощів та подовження терміну доставлення на 2-3 дні. А це збільшує вартість кожного рейсу на 600-1000 євро. Невідворотно це призведе до зростання цін на ряд товарів для кінцевих споживачів, - повідомили в Асоціації ритейлерів України.

При цьому вітчизняні виробники уже відчувають нестачу необхідних компонентів, обладнання чи упакування, що надходять з-за кордону. Оскільки такі імпортні компоненти часто вкрай необхідні виробництву, то деякі товари можуть тимчасово взагалі зникнути з продажу, або стати дефіцитними.

Для розуміння: тільки для однієї великої торговельної мережі втрати від зниження обсягу торгівлі можуть сягати приблизно 100 млн грн щотижня, - наголошують в Асоціації.

Особливо критичною є ситуація для мереж, що імпортують продукти, зокрема овочі, фрукти, рибу, крупи та молочні продукти, у разі неможливості забезпечити належний температурний режим. Ще одна загроза полягає у тому, що українці дедалі частіше відмовляються від польських товарів, що стає символічним знаком протесту проти дій, які сприймаються як несправедливі.

Цей емоційний вибір, зроблений споживачами, відображає більше, ніж просто економічне рішення; він виявляє глибоку розчарованість та заклик до поваги та розуміння, - підкреслюють в асоціації.

Нагадаємо, акції протесту фермерів тривають у Польщі біля кордону з Україною з 9 лютого на автошляхах, які ведуть через пункти пропуску «Дорогуськ – Ягодин» та «Гребенне - Рава-Руська». Посилили протести й поблизу ПП «Медика - Шегині».

Джеерло: Укрінформ

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень