Де і як відпочивають українці під час війни

Війна, звісно, внесла корективи

Здається, що подорожі під час війни – особливо не на часі.

Але це не зовсім так: у країні залишаються чимало родин із дітьми, які потребують відпочинку, зміни обстановки та оздоровлення. Люди намагаються за можливості організувати відпустку за своїм улюбленим маршрутом або вивезти хоч кудись дітей.

Хто і як бронює тури?

Чоловіки призовного віку, за невеликими виключеннями, наразі не можуть виїжджати з України, тому основна аудиторія турів – жінки та діти. Це та частина громадян, які не виїжджали для постійного проживання за кордон, бо зберегли роботу й, відповідно, мають потребу відправитись у відпустку. 

При цьому час бронювання залишається звичним для останніх років – більшість турів бронюють за 2-3 тижні до подорожі. Заздалегідь через об’єктивні побоювання майже ніхто не планує відпочинок, хоча всі умови щодо низьких цін на ранні бронювання зберігаються. 

Куди українці їдуть найчастіше?

Враховуючи кризу в економіці загалом та в туристичній галузі зокрема, ціни на відпочинок всередині країни істотно не піднялися порівняно з минулим роком, та й пропозицій вистачає.

Однак, відпустка всередині країни наразі має свої недоліки, головний з яких – безпека. Адже, на жаль, зараз в жодній з точок в Україні не можна почуватися у повній безпеці, але ж хочеться трохи перепочити від постійних загроз ракетних ударів та повітряних тривог. В першу чергу це стосується сімей з дітьми, які, за можливості, розглядають варіанти відпочинку за кордоном.

Наразі трійка лідерів серед закордонних напрямків виглядає так:

  • Автобусні рейси в Туреччину
  • Авіатури з Кишинева в Туреччину та Єгипет
  • Автобусні тури в Чорногорію

Як поїхати на відпочинок?

Одним із критичних факторів для галузі стала зупинка авіаперевезень. Причому, проблеми почались ще до повномасштабного вторгнення – коли спочатку західні авіакомпанії припинили рейси, а потім міжнародні авіаційні страховики не захотіли страхувати літаки в повітряному просторі України. 

Наразі закрите небо туроператори намагаються компенсувати автобусними поїздками із відносно безпечних регіонів.

Найчастіше пропонують два варіанти: автобусні тури з українських міст та авіатури з найближчих аеропортів країн-сусідів.

Одна з таких локацій – сусідній Кишинів. Звідти, наприклад, рейси виконуються до Туреччини, Чорногорії, Єгипту, Греції (острів Крит). При цьому туроператори зараз також організовують трансфери до столиці Молдови з Києва, Житомира, Вінниці, Одеси, Дніпра, Кропивницького та деяких інших міст.

Автобусні тури, як правило, доступні до Болгарії, Туреччини й Чорногорії. Виїзди організовані з багатьох крупних міст: Києва, Білої Церкви, Умані, Одеси, Ізмаїла, Львова, Івано-Франківська, Чернівців, Коломиї, Житомира, Вінниці, Хмельницького, Кам’янця-Подільського. Більш рідкісний варіант – автобусний тур до Греції. Такі наразі доступні зі столиці України. 

Як змінилась вартість турів?

У 2021 році середній автобусний тур коштував понад 16 тисяч гривень на 7 ночей. Ціна розрахована для двох дорослих з урахуванням сніданків. Цьогоріч аналогічна подорож стартує від такої ж суми.

Але середній чек істотно збільшився – українці частіше обирають довші тури від 14 днів, це вартує від 37 тис. грн

Також, якщо минулоріч автобусні тури їздили лише в Болгарію, то зараз таким чином можна відвідати дорожчі Туреччину та Чорногорію. 

Крім того, поступово на галузь впливають й інші чинники. Оскільки основні туристичні локації або безпосередньо знаходяться в зоні євро, або партнери ведуть розрахунки в доларах, то вартість напряму залежить від коливань курсу. Ще один фактор для автобусних турів – зростання цін на пальне. Відповідно, через бойові дії й удар, нанесений економіці України, ціна турів може збільшуватись.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень