Далеко не всі про це знають: чи можна поливати квіти кип'яченою водою?

Ви не повірите, але дехто навіть поливає вазони гарячою водою! І не даремно

Чи можна поливати квіти кип'яченою водою - питання, яке цікавить багатьох садівників. Добре це чи погано - єдиної думки насправді немає. Деякі називають кип'ячену воду «мертвою», тобто такою, яка не приносить жодної користі рослині. Інші ж, навпаки, вважають, що полив кімнатних рослин кип'яченою водою - це дуже непоганий варіант.

Відкриємо секрет: на деякі рослини саме прокип'ячена вода впливає надзвичайно добре!

Про правильний полив квітів – далі.

Вода з-під крана для поливу рослин

Жорстка вода з-під крана не підійде для поливу рослин: вона уповільнює їх зростання, пагони стануть слабкими, а деякі культури можуть взагалі перестати цвісти.

Річ у тім, що вода з-під крана хлорована, а іони хлору пов'язують у ґрунті важливі мікроелементи, які стають недоступні для рослин. В результаті у квітки розвивається хлороз. Визначити це захворювання можна, просто поглянувши на листя - воно стає світло-жовтим із зеленими прожилками.

Не переносять жорстку воду (з-під крана) сенполії (фіалки), азалії, орхідеї, папороті. А ось цитрусовим культурам, фікусам, різним видам бонсай велика кількість мінералів піде на користь.

Для інших рослин можна чергувати полив м'якою і жорсткою водою.

Якою водою найкраще поливати кімнатні квіти?

Найпростіший та найкращий варіант – поливати квіти питною бутильованою водою. Оскільки це не надто бюджетний варіант, можна використовувати й відстояну або кип'ячену воду.

Відстоювати воду для поливу квітів треба впродовж доби. За цей час рідина вбере вуглекислий газ з повітря, трохи підкислиться і стане м'якою.

Воду, набрану з-під крана, необхідно тримати у відкритій тарі, інакше хлор не випарується. Також варто відстоювати і фільтровану воду, і воду, яку набирають в свердловинах.

Полив кімнатних рослин кип'яченою водою - плюси і мінуси

Як ми вже з'ясували, вода з-під крана - жорстка, вона містить кальцій та магній. В результаті ґрунт швидко засолюється, погіршуючи процес водообміну. Від цього рослини починають чахнути.

  • При кип'ятінні солі кальцію та магнію випадають на дно посуду, а сама вода проходить своєрідну дезінфекцію.
  • При цьому мінусом кип'яченої води є те, що в ній мало кисню. Однак розв‘язати цю проблему можна досить легко - вода повинна просто постояти кілька днів, щоб насититься ним. Також ґрунт можна періодично розпушувати, щоб коріння рослини могло дихати.

Нестача корисних для рослини солей має заповнюватися не за допомогою води, а за допомогою спеціальних добрив.

Що додати у воду для поливу квітів

Поліпшити якість води можна за допомогою декількох крапель лимонної або оцтової кислоти. Вийде слабкий кислий розчин, якому теж потрібно дати час постояти.

Другий варіант пом'якшти воду - заморозити і розморозити. Таким чином вийде позбутися від шкідливих солей та інших домішок.

Пам’ятайте, що для поливу домашніх рослин рекомендується використовувати воду кімнатної температури – приблизно +18...+23 градуси. Холодна вода погано впливає на рослини - квітка почне відчувати температурний стрес. При цьому у неї виробляється велика кількість гормонів і сповільнюється ріст, вазон може навіть загинути.

Чи можна поливати квіти гарячою водою?

Гарячу воду, а тим більше окріп, не рекомендується використовувати для поливу рослин. Однак деякі квітникарі все ж таки застосовують цей спосіб для того, щоб змусити деякі рослини цвісти.

Наприклад, сенполію поливають дуже гарячою водою - приблизно 60-80 градусів. Такий полив стане стресом для рослини, тому фіалка почне цвісти.

Джерело: Главред

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень