«Cтрес - не ЗНО, а його скасування», - українці відреагували на заяву міністра освіти

Думки розділилися

Напередодні Міністерство освіти і науки України оприлюднило заяву з пропозицією скасувати ДПА та ЗНО у 2022 році.

Проти такого рішення висловився освітній омбудсмен Сергій Горбачов:

Категорично проти скасування ЗНО як справедливого та перевіреного часом механізму забезпечення рівних прав доступу до вищої освіти. Час, формат та механізм проведення вступної кампанії, основою якої є ЗНО, мають змінюватися відповідно до умов воєнного часу. Але повне скасування ЗНО означає повернення корупції у вступну кампанію й тотальне знецінення навчальної праці відповідальних випускників.

Журналістка Громадського радіо Тетяна Трощинська опублікувала допис, в якому розкритикувала сказування зовнішнього незалежного оцінювання, зауваживши, що пояснення про необхідність скасування ЗНО, щоб «позбавити дітей стресу» - жалюгідне.

Бо для того, щоб скласти ЗНО добре, маса школярів і школярок далеко не на місяць відмовились від багатьох також важливих у цьому віці речей і витрачали сили і ресурс на підготовку. Це не місяць і не два. І у декого навіть не рік.

 

Скасування ЗНО в принципі - це забрати у великої кількості з дітей якір, який пов'язував їх з мріями, з уявленням про справедливість, з надією, що далі буде, з можливістю отримати винагороду (я про бали) за тривалу працю.

 

ЗНО - це підсумок років навчання, і у тисяч дітей буде відчуття, що все в пісок.

 

Тому стрес - не ЗНО, а його скасування.

 

Тетяна Трощинська

Серед пропозицій Тетяни Трощинської - дати право і можливість, хто має, складати цього року і наступного, чи наступні два роки. Ще думати над варіантами. Перенести, наприклад.

В коментарях висловлюються різні думки щодо проведення ЗНО:

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень