Ціни на хліб - «космос»! Експерти шокували прогнозами та назвали продукти, які стануть «золотом»

Продукти будуть лише дорожчати?

За даними Державної служби статистики, в січні 2022 року середні ціни на продукти, в порівнянні з цінами у січні минулого року, зросли на 14,5%. Це вище від загальної інфляції, яка становить 10%.

За даними статистичного відомства, серед продуктів найбільше подорожчали: соняшникова олія — на 34,2%, овочі — на 27,5%, цукор — на 22,8% і хліб — на 19,6%.

Крім того,

масло подорожчало на 14,2%, м'ясо і м'ясопродукти — на 14,2%, молоко — на 12,8%, макаронні вироби — на 10,8%, сири — на 10,1%, риба та морепродукти — на 9,2%, яйця — на 7,1%.

При цьому загалом споживчі ціни в Україні за перший місяць 2022 року, у порівнянні з цінами у грудні минулого року, зросли на 1,3%.

Варто зазначити, що дуже суттєво подорожчало популярне у небагатих українців м’ясо курки. Зокрема, на деякі види цього м'яса ціна зросла на 36%. Так, найвище зросла ціна на курячі стегенця.

Рік тому, в лютому 2021-го, вони коштували 74,45 грн за кілограм, за рік вартість зросла до 101,45 грн, тобто на 36%.

 

Стала вищою на 29% за той самий період і вартість курячого філе. Вона зросла з 94,66 грн до 122,27 грн.

 

Водночас найменше зросла ціна кілограма гомілки — з 60,78 грн до 66,82 грн. Тобто цей вид курятини подорожчав лише на 10%.

Такі новини «ФАКТАМ» прокоментував голова Ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку України, засновник Babitskyi Investment Management Роман Бабіцький.

 - По-перше, ціни зростають з боку виробників, їх не підвищують ретейлери. Фермерам доводиться продавати дорожче, аби не збанкрутувати. Причин багато, в основному це енергокриза в Європі, адже через високу ціну на газ та електроенергію виробник має збільшувати ціну гуртового продажу.

 

По-друге, попри великі врожаї минулого року, більшість провізії йде на зовнішній ринок, бо так вигідно великим агрохолдингам. Внутрішній ринок частково закривають малі й середні господарства, але також доводиться звертатись до послуг імпортерів, продукти яких, очевидно, будуть зі скаженою націнкою.

 

По-третє, якщо встановлена гранична межа націнки, то ретейлерам стане вигідно купувати у фермерів товари дорожче. Від цього виграють всі, крім кінцевого споживача.

Найбільше у цій ситуації лякає наближення посівної. Кампанія засіву 2022 року може ще більше сприяти підвищенню цін. Фермерам потрібні два компоненти: добрива й пальне.

 

На внутрішньому ринку вони перебувають у руках олігархічних груп, а ззовні навряд чи вийде закупити, або ж це будуть вкрай високі ціни. Результат — ще більша інфляція й ще більше зростання цін на продукти.

 

Постає слушне питання: чи усвідомлює влада цю проблему та чи готова в екстреному порядку виправляти помилки? Відповідь поки невідома, — пояснив Роман Бабіцький.

Експерт зазначив, що намагання уряду регулювати роздрібні ціни в «ручному» режими не дало очікуваного ефекту.

Тож стабілізації цін на харчові продукти чекати не варто, попри введення урядом державного регулювання торгової націнки на велику групу соціально важливих харчових продуктів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень