Ціни на бензин в Україні залежатимуть «від чесності, жадібності та попиту»

При цьому паливо значно дорожчим буде на сході країни - у прифронтових територіях 

Фото з мережі
Фото з мережі

Ціни на нафтопродукти почали стабільно зростати з 2021 року, а зараз вони рекордно високими у всьому світі. Цей процес прискорила й війна в Україні. Тож ціни на паливо вже навряд чи будуть по 25 гривень за літр, розповів кандидат економічних наук Микола Гаврись.

Ситуація зі зростанням цін на паливо спостерігається й у США та Європі, зокрема, у Польщі.

Там за останні три місяці вартість літра дизеля загалом зросла на 29% (з 1,2 до 1,55 євро), бензину – на 32,7 % (з 1,19 до 1,58 євро), а нафта Brent зросла в ціні з 95,4 до 117,7 долара за барель (на 23,4%).

Навіть з урахуванням зниження податків у Польщі гуртові ціни на паливо збільшилися на 25%, що є основною нинішніх цін на українських АЗС.

Українцям можуть купити паливо на польському кордоні дещо дешевше: за вирахуванням податків гуртова ціна дизеля становитиме 5100 злотих (35340 грн), а бензину – 5160 злотих (35760 грн) за 1000 л.

 

Оскільки українські покупці будуть зацікавлені у великих партіях, то ціни можуть бути ще нижчими.

Також варто додати й знижений із 20 до 7% український ПДВ на нафтопродукти (за польським прикладом), акциз же під час воєнного стану тимчасово скасований.

Тобто на українській стороні кордону в одному з пропускних пунктів 1000 л дизпалива коштуватимуть від 37,8 тис. грн, а бензину від 38,2 тис.

Водночас слід врахувати вартість доставки палива до АЗС, яка зросла через складнощі з логістикою, витрати на реалізацію та інтерес продавця.

Як відомо, чим далі доставка на схід, особливо у прифронтові райони, тим дорожче буде ціна палива.

Далі все вже залежить від чесності, жадібності та попиту,  резюмував Гаврись:

 - За відносно рівною ціною бензину та дизеля на кордоні України на заправках дизель коштує відчутно дорожче, оскільки попит на нього в країні вищий.

 

При цьому в Україні бензин дорожчий за газ лише на 25%, хоча в тій же Польщі — практично вдвічі.

 

Причина у меншому розмірі ринку та кількості постачальників, а отже, у меншій конкуренції, яка «тримає» ціну.

До слова, станом на кінець травня 2022 року в західних областях паливо коштувало від 45 грн за літр дизеля чи бензину, а в східних вже від 50 грн.

Джерело - Апостроф 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень