Чи змінився моніторинг повітря у Рівному за останні 40 років

Місто покращує свої позиції у рейтингу міст з брудним повітрям

Фото ілюстративне

Якість атмосферного повітря стала темою чергової програми з циклу «Європейський монітор» на Радіо Трек.

У цих програмах за участю запрошених експертів ми намагаємося з’ясувати, як саме відбувається процес імплементації положень Угоди про Асоціацію з ЄС та взятих Україною на себе зобов’язань.

Гість програми,  начальник Рівненського обласного центру гідрометеорології Богдан Масовець зазначив, що саме центр гідрометеорології займається у Рівному (як власне і загалом в Україні) моніторингом стану навколишнього середовища.

Богдан Масовець

Гідрометцентр має лабораторію, встановлені пости спостережень. У Рівному зокрема є три стаціонарні пости: 

  •  на вулиці Грушевського поблизу ТЦ «Чайка»
  •  в районі залізничного вокзалу на вулиці Небесної Сотні
  •  та ще один пункт на вулиці Млинівській.

За словами Богдана Масовця, проблема моніторингу у тому, що пости у Рівному було встановлено більше 40 років тому (у 1977 році). Зрозуміло, що у ті чати місто не мало такої кількості автотранспорту і не мало такої кількості працюючих підприємств, які нині.

Тож аби здійснювати моніторинг стану повітря так, як це зокрема має відбуватися у рамках імплементації положень Угоди про Асоціацію з ЄС та взятих Україною на себе зобов’язань, у Рівному треба було б встановити ще один-два додаткових пункти спостереження. Зокрема цього разу розташувати його у зеленій зоні.

На думку Богдана Масовця, зокрема у парку ім. Шевченка, і у такому разі  дані моніторингу були б об’єктивнішими, адже відображали б ситуацію не тільки у промислових районах але і у зонах відпочинку.

Нагадаємо, 7 років тому Рівне перебувало у 5-ці міст із найбільш забрудненим повітрям. А у  2017 році займало уже 14 позицію серед 39-ти найзагазованіших міст України.

Які заходити необхідно запровадити на Рівненщині відповідно до Угоди про Асоціацію з ЄС, та які кроки уже впроваджено, дізнавайтеся з нашої програми «Європейський монітор».

Ця публікація підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою".

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Радіо Трек і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень