Чи змінився моніторинг повітря у Рівному за останні 40 років

Місто покращує свої позиції у рейтингу міст з брудним повітрям

Фото ілюстративне

Якість атмосферного повітря стала темою чергової програми з циклу «Європейський монітор» на Радіо Трек.

У цих програмах за участю запрошених експертів ми намагаємося з’ясувати, як саме відбувається процес імплементації положень Угоди про Асоціацію з ЄС та взятих Україною на себе зобов’язань.

Гість програми,  начальник Рівненського обласного центру гідрометеорології Богдан Масовець зазначив, що саме центр гідрометеорології займається у Рівному (як власне і загалом в Україні) моніторингом стану навколишнього середовища.

Богдан Масовець

Гідрометцентр має лабораторію, встановлені пости спостережень. У Рівному зокрема є три стаціонарні пости: 

  •  на вулиці Грушевського поблизу ТЦ «Чайка»
  •  в районі залізничного вокзалу на вулиці Небесної Сотні
  •  та ще один пункт на вулиці Млинівській.

За словами Богдана Масовця, проблема моніторингу у тому, що пости у Рівному було встановлено більше 40 років тому (у 1977 році). Зрозуміло, що у ті чати місто не мало такої кількості автотранспорту і не мало такої кількості працюючих підприємств, які нині.

Тож аби здійснювати моніторинг стану повітря так, як це зокрема має відбуватися у рамках імплементації положень Угоди про Асоціацію з ЄС та взятих Україною на себе зобов’язань, у Рівному треба було б встановити ще один-два додаткових пункти спостереження. Зокрема цього разу розташувати його у зеленій зоні.

На думку Богдана Масовця, зокрема у парку ім. Шевченка, і у такому разі  дані моніторингу були б об’єктивнішими, адже відображали б ситуацію не тільки у промислових районах але і у зонах відпочинку.

Нагадаємо, 7 років тому Рівне перебувало у 5-ці міст із найбільш забрудненим повітрям. А у  2017 році займало уже 14 позицію серед 39-ти найзагазованіших міст України.

Які заходити необхідно запровадити на Рівненщині відповідно до Угоди про Асоціацію з ЄС, та які кроки уже впроваджено, дізнавайтеся з нашої програми «Європейський монітор».

Ця публікація підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою".

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Радіо Трек і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Собаку з двома нашийниками бачили у Новому Дворі

У Новому Дворі помітили собаку. На вигляд це довгошерста німецька вівчарка, має два нашийники.

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Більше оголошень