Чи можна в ополонку на Водохреще після коронавірусу, - думка лікаря

Лікар вважає, що робити це взагалі не варто

19 січня християни східного обряду святкують Хрещення Господнє.

Колись вважалося, що пірнання на Водохреще дасть позитивну енергію та сили на увесь рік. Тепер ці уявлення змінилися?

Головний лікар одного з діагностичних медичних центрів Львова Тарас Жиравецький пояснив ТСН, чому людям здається, що у них з'являється прилив сил після купання у крижаній воді, і чому він не радить це робити.

- Це дуже великий стрес для організму, великий викид кортизолу, коли людина пірнає, плюс переохолодження - організм не готовий до таких навантажень, - вважає Тарас Жиравецький.

Він не рекомендує пірнати в ополонку тим, хто принаймні недавно перехворів на COVID-19, і не радить займатися спортом протягом місяця після хвороби.

- У мене були пацієнти, які пірнали ще до появи ковіду, то в одного пацієнта було загострення герпесу - висип з'явився на тілі.


Ще від колег знаю про одного пацієнта, у якого в 60 років відмовили нирки після того, як він пірнув у холодну воду.


До того ж, у нього ще розвинулось аутоімунне захворювання, і лікарі його не змогли врятувати, - розповідає Тарас Жиравецький.

Він взагалі не радить купатися в крижаній воді.

- У мене є ще багато пацієнтів, які займаються моржуванням, але рано чи пізно вони приходили до сильного запалення простати, у них навіть виділялась кров і сеча, були досить серйозні проблеми.


У жінок часто це провокує цистит, якщо жінка не готова до таких процедур, відповідно, вона може мати запалення сечового міхура.


Організму не потрібно робити якісь наднавантаження… краще цього не робити, бо потім лікарі будуть мастити собі голову, будуть версії про повторний COVID-19 і багато питань, - поділився лікар.  

Супервідчуття після пірнання він пояснює викидом кортизолу, який є антидепресантом й іноді може зменшувати больові відчуття.

Але, на думку пана Жиравецького, це не гарантує, що потім не з’являться серйозні проблеми зі здоров'ям.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень