Чорнобильці, влада та рятувальники: у Рівному відбувся мітинг-реквієм (ФОТО)

Говорили за проблеми та згадували жахи «Чорнобиля»

Мітинг-реквієм до 35-річчя Чорнобильської катастрофи провели у Рівному. На мітингу зібралися рівненські ліквідатори, працівники ДСНС і представники влади.

Радіолог із 40-річним стажем, 86-річний Анатолій Юзвяк, пам’ятає події 35-річної давнини у Рівному. Зранку 26-квітня йому наказали щогодини вимірювати радіаційний фон:

Це робота була секретна. Тому всі дані, які передавалися, знищувалися.

 

26 квітня. Викликає мене головлікар, питає, Ви вже замірювали радіацію? Я кажу норма 8-12 мікрорентген на годину.

 

 

Головлікар каже, замірюйте її кожну годину. Ми почали замірювати, і з 12 години вона почала рости, рости та рости.

 

І доросла на 26 квітня до 80 мікрорентгенів в годину. Це був максимум. Просто нашому Рівному пощастило, порівнюючи з іншими місцями.

Анатолій Юзвяк. 40-років працював радіологом у Рівному. 

Саме він передавав покази фону по області. 

Саме він перший зафіксував у Рівному підвищення радіаційного фону. 

За два дні до офіційного повідомлення про аварію. 

Радіації не боїться. Анатолій Юзвяк. 40-років працював радіологом у Рівному. Саме він передавав покази фону по області. Саме він перший зафіксував у Рівному підвищення радіаційного фону. За два дні до офіційного повідомлення про аварію. Радіації не боїться.

 

Потім була задача перевірити околиці. Ми виїхали на околиці і перевірили всі частини міста. Найбільша була на одному перехресті, там вона становила 120.

 

Порівнюючи з Чорнобилем, це був мізер. Там місцями складала на вулиці 1500. Це не порівняти із 120.

 

 

Ми виконували свою роботи й страху не повинно бути. Що приказано, те ми робили. І це ми повинні робити добросовісно.

 

Сказано – зроблено. Записано – знищено. Верхи є – вони й думають, що треба робити".

Нагадаємо, що про аварію на ЧАЕС радянська влада повідомила лише через два дні, а також провела у всіх містах 1-травневі демонстрації. За словами пана Анатолія, влада знищувала багато зібраних даних. 

 

Сьогоднішньою головною проблемою ліквідатори вважають послаблення соціальної підтримки від держави, говорить учасник ліквідації аварії Валерій Пурій:

Забрали дуже багато пільг. Забрали ліки. Медицину скоротили та пенсійне забезпечення. Військові отримують ще нормальну пенсію, а громадських ліквідаторів сильно образили.

Валерій Пурій. Пробув в зоні відчуження 90 днів. 

Працював у пожежній охороні на ЧАЕС. Мав доступ до усіх приміщень станції. 

Валерій Пурій. Пробув в зоні відчуження 90 днів. Працював у пожежній охороні на ЧАЕС. Мав доступ до усіх приміщень станції. «У 86-му році я був молодий і гарний, зараз тільки гарний!»

Нині для підтримки постраждалих і ліквідаторів керівництво міста готує низку заходів, говорить міський голова Рівного Олександр Третяк:

Уже є певний алгоритм кроків, що ми зробимо. Буде оновлення пам`ятного знаку чорнобильцям на вулиці Симона Петлюри. Також в плані житла для чорнобильців так само виділити. Адже вони звертаються і ми якраз над цим працюємо.

Міський голова Рівного Олександр Третяк
Міський голова Рівного Олександр Третяк

Сьогодні ж до пам'ятника чорнобильцям поклали квіти, а школярі вивісили на кущах поруч 35 паперових журавлів. На знак 35-річчя з дня наймасштабнішої техногенної катастрофи в історії.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень