Чому в книгарнях Рівного майже немає якісних книг місцевих авторів?

Це притому, що облрада й міськрада щорічно виділяють з бюджетів кошти на підтримку книг місцевих авторів

Деякі книги рівненських авторів можна побачити хіба у книгарнях комунального підприємства обласної ради «Рівнекнига». Втім, це не завжди якісні за змістом видання. При цьому в «Рівнекнизі» і у приватних книгарнях скаржаться, що до них місцеві автори не звертаються. Мовляв, самі продають свої книги на презентаціях, бо наклад у них дуже малий. У свою чергу, рівненські письменники скаржаться, що книгарні за продаж книг беруть надто велику націнку.

Про те, який відсоток беруть з авторів за продаж книг, розповідає директор «Рівнекниги» Юлія Хажанець:  

Я вам точно не скажу, який там відсоток. Але, найперше, автор має прийти і принести свій товар – книгу, і сказати, яка її буде вартість. Від тієї вартості ми 15-18% платимо державі податок. І тільки тоді 5-10% відсотків ми маємо зробити свою торгову накрутку. Тобто, якщо книга вартує 10 гривень, то рахуйте: 1,50 гривні додається, і вже її собівартість буде 11.50, і у нас хай ще плюс 10%. Отака в нас політика. Тобто ми 70 чи 100% не накручуємо.

Юіля Хажанець запевняє, що вона тільки за те, щоб продавати книги місцевих авторів. За її словами, сьогодні 130 авторів представлені у книгарнях «Рівнекниги» загальною вартістю 70 тисяч гривень. Втім, поскаржилася Юлія Хажанець, не може ж вона знати, коли яку книгу видають рівненські письменники, щоб взяти її на продаж у книгарню.  

Заступник голови Рівненської облдержадміністрації Світлана Богатирчук-Кривко порадила їй налагодити комунікацію з головою Рівненської обласної організації Спілки письменників Іриною Баковецькою, щоб бути в курсі видавничих справ. А також постежити за тим, про які книги і яких саме місцевих авторів запитують покупці у книгарнях, щоб знати, кому з письменників виділяти гроші з обласного бюджету на книговидавництво.

А поки що книги місцевих авторів, видані за підтримки обласної програми підтримки місцевого книговидавництва, можна хіба що взяти почитати у бібліотеках.    

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень